Financial document

 

 

Nu är det dags att skicka över mitt financial document från CSN till skolan och hoppas att det räcker för OU med det intyget. CSN intygar att man som svensk student kan få/låna 3680 kr per vecka under sina studier därborta.

 

Jag måste garantera att jag har 7500 USD vilket med hög dollarkurs på 7 kr skulle motsvara ungefär 52 000 kr. Det klarar jag utan problem med bara studielånet.

 

Nu gäller det bara att hitta en scanner för att maila dokumentet till min internationella koordinator Tina Henderson på OU.

 

 

 

 


Att minska på utgifterna



Jag och Fredrik har kommit överens om att inte hyra ut lägenheten i andra hand i höst. Vi känner oss inte bekväma med att ha okända människor i vår lägenhet bland nyköpta möbler och allt. Om det skulle dyka upp någon vi känner som behöver lägenhet i höst så är förstås saken en annan.

Detta innebär att vi kommer att ha kvar utgifterna här hemma samtidigt som vi har nya levnadskostnader där borta båda två så idag har jag ringt runt för att se vad jag kunde göra åt saken. Bostadsrättsavgiften (aka "hyran") kan vi förstås inte göra så mycket åt men elavtal, telefonavtal, mobilavtal och bredbandsbolag kanske?

 

Jag började med elen som inte alls gick att frysa abonnemanget på tyvärr. Men utan någon förbrukning så blir förstås inte kostnaden så stor.

 

Fasta telefonin (ja, vi är kvar på stenåldern och gillar't) gick inte att göra en deal på egentligen men eftersom killen i andra änden gick att flirta med så kom vi överens om att pengarna dras som vanligt men i efterhand får vi tillbaka pengarna. Fair enough.

 

Mobila abonnemanget är det bästa. Med Tele2 kan man tydligen alltid frysa sitt abonnemang i upp till 6 månader per år. Så även om man bara åker på en kortare resa på en månad så kan man ringa och be dem frysa abonnemanget. Bindningstiden skjuts i och för sig upp men jag är glad att slippa betala 500 kr/mån som jag inte kommer att ha någon nytta utav.

 

Jämfört med vad vi betalar idag så fick jag ändå ner kostnaden med 700-800 kr/mån. Imorgon ska jag stöka med vårt bredbandsbolag som inte brukar vara medgörliga.

 

 


Fredriks ansökan till Kalifornien

 

 

Här i lägenheten är vi nu i färd med nästa ansökan nämligen Fredriks. Santa Barbara City College är målet. Fullt ös medvetslös!

 

Bara han får iväg ansökan nu i dagarna så kommer han få besked inom 3 veckor och det borde innebära ungefär i samma tid som jag får mitt officiella antagningsbesked.

 

USA, snart kommer vi! :)

 

 


Juridisk engelska

 

 

Juridik finns överallt, i alla länder och samhällen. Men det är också en kunskap som är väldigt regionsbetonad. Metoden och tänkandet är delvis det samma men lagarna och regelsystemen ser helt olika ut. Det är en av ganska få utbildningar som knappt har någon kurslitteratur på engelska eftersom vi mestadels lär oss om svensk rätt.

 

Vi kan inte våra branschord på engelska för vi kommer aldrig i kontakt med dem. Väldigt synd för jag har upplevt det som att många juriststudenter är väldigt duktiga på engelska. Eftersom juristens vassaste verktyg är just språket så blir det desto svårare att jobba som jurist utomlands utan den rätta terminologin på just det språket.

 

Jag älskar både resor och språk så det kändes inte så svårt att bestämma sig för att söka en termin som utbytesstudent. Målet med resan är såklart många men en av dem är just att putsa på vardagsengelskan ytterligare, öka ordförrådet men framförallt lära mig den juridiska terminologin på engelska.

Därför har jag köpt de här böckerna till min hjälp med att utveckla min juridiska engelska i höst:


The Dictionary of Law - 4200 juridiska begrepp och ord på engelska.

Juridisk engelska; modern affärsjuridisk kommunikation med praktiska exempel - Superbra bok som ger massor med exempel och jämförelser med hur man formulerar sig på engelska i förhållande till svenska. Väldigt läsvärd om man pluggar juridik.

 

 

 


The Red River Rivalry

 

 

 

Höstens stora event när man studerar på University of Oklahoma som jag nämnt tidigare är den helg då Oklahomas The Sooners möter Texas Longhorn i ett känslofyllt derby i amerikansk fotboll.

 

De ser sig som de största konkurrenterna och kampen dem emellan har pågått sedan år 1900. Namnet kommer av att the Red River flyter vid gränsen mellan de två staterna. Matchen är alltid i Dallas, Texas och som jag har förstått så vallfärdar i princip hela University of Oklahoma dit ner den helgen.

 

I år är kampen den 8 oktober och jag hoppas att jag kommer att få uppleva matchen live på plats på deras arena som rymmer mer än 100.000 människor! Går man in på biljettsäljande hemsidor så har biljetterna inte släppts än men de sämre platserna ligger runt 400 $ och de bättre på 600 $ - billigt värre! Men jag tror och hoppas på studentpriser och studentförtur.

 

Dessutom är University of Oklahoma året till ära regerande mästare från 2010 och har sin titel att försvara.

 

 


Fet amerikansk mat

 

 

Sen jag berättat för folk att jag ska bo i USA i höst har jag fått höra diverse olika skräckhistorier om folk de känner som gått upp 10 kilo eller mer på bara några månader där borta.

 

Efter ett antal besök där är jag benägen att instämma i att risken är stor om man inte aktar sig. Det är en av anledningarna till att jag vill ha lägenhet med kök och inte bo i ett dorm med deras s.k. meal plans som går ut på att man får som ett matkuponger som går att använda på restaurangerna på campus.

 

Det blir till att handla mat och laga sitt eget. Även där kan det förstås bli en utmaning eftersom deras low-fat-produkter är som våra vanliga eller feta produkter. Men så finns förstås alltid de härliga förpackningarna med stor text som säger "99 % fat free" varpå amerikanarna tar någon sån för att lätta på samvetet när de lägger den i vagnen tillsammans med hela backar fulla med Coca-Cola, friterad kyckling och bacon.

 

Fördelen är att det är soligt och varmt in i november och därmed bikiniväder. Då är det betydligt lättare att inte tappa bort sig i vikten.

 


Så här kan det inte se ut varje dag direkt!





RSS 2.0