Visumfoto, check!

 

På 3 minuter var fotona färdigtagna. Om någon som bor i Stockholm behöver visumfoton någon gång så kan jag verkligen rekommendera Fotoöversten som ligger i Fältöversten, Karlaplan. De tar foton till typ alla visum så de har koll på att olika krav som länderna har och tar bilderna på två sekunder till rimliga priser. Supersmidigt!

Nu tror jag att jag har allt som jag själv kan fixa till visumet förutom de betalningar som ska göras i samband med ansökan.

  • Speciellt personbevis - check!
  • Vanligt foto - check!
  • Digitalt foto till digitala ansökningen - check!
  • Finansieringsbeslut från CSN - kommer i dagarna
  • Giltigt pass - check!
  • Kuvert med betalt porto på 67 kr - check!
  • Kvitto på ansökningkostnaden 980 kr - inte check
  • Kvitto SEVIS-fee på 200 USD - inte check
  • Dokument DS-2019 - skolan skickar i juni

Totalt kommer alltså kalaset för att skaffa visum ha gått på ca 2500 kr. Tack och lov för att man bor i Stockholm så man åtminstone slipper åka land och rike runt för en kortare intervju på amerikanska ambassaden.

Nu kör jag järnet med skolan i tre dagar till och sen så är det äntligen, äntligen sommarlov. Som jag är skoltrött just nu och som jag har längtat.

 

 


Så valde jag till slut

 

 

Jag valde boende till slut. Jag går via skolan och låter dem fixa åt mig.

 

Det finns forfarande en liten liten chans att det finns plats på Traditions Square men om inte så kommer de att placera mig på Kraettli Apartments. Trist att standarden är lägre men om sammanhållningen och det sociala är suveränt där så spelar det nog inte så stor roll.

 

Dessutom är det bara 4 månader som jag ska bo där. All förskottsbetalning är nu betald så det innebär att jag nu kan luta mig tillbaka och avvakta resultatet. Det blir en rolig underbar höst hur som!

 

Men frågan är bara, hur överlever man 40 grader utan möjlighet att bada? Det är typ som att bo i Sverige på vintern och inte ha tillgång till vinterjacka ;)

 

 


Boendeångest

 

 

Jag har nu insett att vart jag än kommer att bo så kommer jag få det roligt. Jag är inte längre negativ till de två andra alternativen som skolan kan fixa åt mig men jag har beslutångest.

 

1. Campus Lodge (525 USD/mån) - standarden på boendet är tveklöst det bästa. Eget sovrum, eget badrum och 3 roommates. Pool, gym, grillplats m.m på området. Det ligger en bit från campus på den sämre sidan av stan och bussen går inte alltid jätteofta (eftersom alla medelklass och rika amerikanerna är kära i sina bilar). Svårare att ta sig till och från saker och ting.

 

Plus: Fina lägenheter, eget sovrum, fin anläggning, mycket amerikanare

 

Minus: Mer jobb att fixa och större risk eftersom jag ska betala och skriva på kontrakt här hemifrån utan att ha sett lägenheten eller liknande. Jobbigare att ta sig till och från campus. Ligger i den sämre, lite farligare delen av stan (fast stan är inte speciellt farlig).

 

2. Kraettli Apartments (175 USD/mån) - lägenheter med lite lägre standard men egentligen allt man behöver. Här bor massvis av de internationella studenterna och sammanhållningen ska vara extremt bra och alla i grannskapet är som en familj. En tredje del av hyran mot Campus Lodge.3 roommates.

 

Plus: Nyanlända personer som också vill hitta nya vänner snabbt. Andra som vill hitta på massor och uppleva Oklahoma/USA på begränsad tid. Extremt billigt = massor pengar över. Bra sammanhållning och mycket aktiviteter. Nära skolan. Smidigt fixat och väldigt tryggt.

 

Minus: Lägre standard. Inte lika mycket amerikaner. Ingen pool.

 

3. Residence Halls (500 USD/mån) - typiska dorms. En roommate och bara ett skrivbord och en stol på rummet. Ingen alkohol på rummen, ingen av andra könet får stanna över natten men den internationella koordinatorn rekommenderar det om man vill ha den absoluta amerikanska collegeupplevelsen.

 

Plus: Socialt "riktigt" collegeliv

 

Minus: Inte mycket till privatliv, varenda måltid på restaurang, mycket förbud och regler, dyrt med tanke på vad som ingår (eller snarare inte ingår)

 

Jag tror egentligen jag väljer mest mellan alternativ 1 och 2. Först var jag helt inställd på att jag såklart vill bo med amerikanska studenter och inget annat men den fantastiska sammanhållningen låter härlig. Alla utbytesstudenter kommer dit och vill träffa nytt folk, uppleva landet och hitta på massor precis som jag. Amerikanarna däremot bor ju där och jag vet inte alls hur öppna de är mot en ny person som bara stannar i fyra månader och hur mycket vill de åka runt och uppleva landet? Det är ju knappast så att jag inte får uppleva amerikanska kulturen eller hittar amerikanska vänner bara för att jag bor där det är många internationella studenter...

 

Att Kraettli saknar pool känns lite jobbigt. Inte så mycket för att pool känns lyxigt och skönt utan för att det kommer att vara riktigt varmt, ca 35 grader, många dagar de första månaderna.

 

Åh vad svårt det är!

 



Housing Application

 

 

Så kom den då plötsligt. Ansökan om boende för oss utbytesstudenter och till min stora besvikelse (igen) så stod det nu att mitt älskade drömboende Tradition Square unlikely kommer att finnas tillgängligt för oss studenter som kommer för en termin. Men enbart unlikely så det var fritt fram att söka och hoppas och det är precis vad jag gjort.

 

Det är först till kvarn så jag tänkte att om det så bara finnas en ynka liten lägenhet ledig så SKA jag vara först i tur att få den.

 

Får jag inte plats där så hamnar jag på Residence Hall som är vanliga små studentrum med varsin säng och skrivbord, that's it. Inget kök och inte ens ett kylskåp. Det innebär att samtliga måltider under 4 månader måste intas ute på restaurangerna. Priset är ingen fara - det får vi rabatterat men efter bara någon vecka borde man väl tröttna? Och tänk att aldrig kunna ens ta en macka när man är sugen på kvällen eller nåt?

 

Nåja, ingen idé att spekulera men nu är ansökan iväg skickad i alla fall! Först 2 timmar efter mailet men sista ansökningsdag är 1 juli så man kan tycka att jag är tidigt ute i alla fall. Dessutom borde många utbytesstudenter runt om i världen ha sovit när detta mail ankom till mig svensk tid 22.50.

 

Håll tummarna åt mig, snälla! :)

 

 


Förväntningarna i bilder

 

 

 

Såhär tänker jag mig min höst, vi får se hur rätt jag får.

 

 


Tornado season

 

 

Oklahoma har som bekant ett väldigt skiftande väder och just nu är det tornado-säsong. När jag gick in i min University of Oklahoma-mail så väntade ett utförligt allvarligt tornado-mail från police department.

 

Hur man skyddar sig mot tornados på Norman Campus. För en svensk som inte vet något om naturkatastrofer så känns det nästan spännande och exotiskt. Men jag är ändå glad att jag slipper tornadosäsongen. Den är förstås inte ett dugg spännande i verkligheten utan bara otäck.

 

 


Roliga lagar i USA



Apropå att USA har mycket tokiga bestämmelser hit och dit. Den här hemsidan hittade jag för ett tag sen och den är väldigt underhållande. Stat för stat går den igenom vad det finns för skumma lagar. Hur sant det är? Hela lagarna är faktiskt i vissa fall citerade i fulltext och tycks stämma men ganska bortglömda kan tänkas.

 

Den här härliga statens lagar måste jag följa i höst - det kan bli svårt inser jag:

  • It is illegal for the owner of a bar to allow anyone inside to pretend to have sex with a buffalo.
  • Females are forbidden from doing their own hair without being licensed by the state.
  • Oklahoma will not tolerate anyone taking a bite out of another’s hamburger. (Den här blir svårast. Jag kommer känna en vilja här att testa lagen)
  • It is against the law to read a comic book while operating a motor vehicle.
  • It is illegal to have the hind legs of farm animals in your boots.
  • Tattoos are banned. (Repealed, Effective 11/1/2006. Tattoos are now legal in Oklahoma!)
  • It is illegal to wear your boots to bed.
  • It is illegal to have sex before you are married.
  • Fish may not be contained in fishbowls while on a public bus.
  • Tissues are not to be found in the back of one’s car.
Vågar man ens åka? Det kan bli tuff att hålla sig inom lagliga gränser. Tänk om jag råkar fläta mitt hår en morgon och råkar stöta på en sheriff utan licenspappret med mig?

 

 

 


Vaccination

 

 

Man kan ju tro att man inte behöver tänka på det där med vaccination när det är det västländska landet USA man ska resa till men det är inte riktigt sant.

I många stater, Oklahoma är en av dessa, är det lagstadgat att de som vill läsa på college/universitet måste vaccineras för vissa sjukdomar annars nekas de att studera. Många av dessa sjukdomar är de vi vaccineras för när vi är små och jag har bett mina kära föräldrar att snarast finna mina vaccinationskort eftersom jag annars blir tvungen att ta om precis allting i princip.

Förutom dessa vaccin man har tagit som barn så måste man även vara vaccinerad mot Hepatit B.

USA är ett så lustigt land på alla de vis med alla sina regleringar, knäppa lagstiftningar och tiotals sidor med avtalsvillkor för att ingen ska kunna stämma dem.

 

 


Svensk mobil med amerikanskt nummer?

 

 

En sak som jag försöker kolla upp som jag ännu inte funnit ett svar som jag är nöjd med är användandet av min mobil därborta i väst. Jag vill kunna använda min HTC som jag använder den idag fast med amerikanskt nummer så att jag kan smsa och ringa vännerna där precis lika mycket som här utan att det blir svindyrt.

 

Jag tänkte i min enkelhet att jag helt enkelt bara köper ett vanligt kontantkort och tankar mobilen med och då helst ett kontantkort med surf så jag kan använda den precis som idag.

 

Man ska aldrig tro att något är riktigt så enkelt. Som någon skrev "USA är i framkant när det gäller många saker men när det gäller mobiltelefoni är det inte många som knäpper Sverige på näsan".

Kort och gott; I USA finns inte kontantkort på samma bra sätt som här.  De kostar oftast massa pengar att köpa och ibland finns de tydligen inte ens att köpa utan att man på köpet också måste köpa en billig mobiltelefon på samma gång.

 

Vad jag har förstått går det däremot att skaffa ett vanligt amerikanskt abonnemang utan bindningstid medan jag är där så det får jag nog ta och kolla upp. Verkade så smidigt med ett kontantkort bara...

 

Sen finns det nystartade svenska företagets Holidayphones kontantkort som funkar i USA. Då får jag som ett kontantkort och betalar 700 kr första månad och sen 500 kr/månad resterande månader. Då ingår fria samtal inom USA, fria sms i hela världen och 20 timmar till fast telefon hem till Sverige samt 50 mb surf. Det låter väldigt bra - om jag vågar lite på ett helt nystartat företag och om jag verkligen tjänar på det? Lite är jag i och för sig villig att betala för smidigheten.

 

Tål att funderas på! Godnatt!

 

 


Oklahoma, USA

 

 

Jag misstänker att ni läsare vet precis lika lite om Oklahoma som jag gjorde för bara några månader sedan. Det är minst sagt en ganska anonym stat i USA eller som min käre amerikanska släkting uttryckte det "Oklahoma is a very barren, meaning nothing there state. I've driven thru OK 4-5 times and there is nothing there but flat land". Det låter kanske inte allt för spännande och visst stämmer det. Oklahoma har inga enorma städer eller kända sevärdheter men det betyder inte att jag kommer få det tråkigt. Jag är glad över att åka till en relativt okänd stat. Det gör det hela mer spännande och gör att jag får en upplevelse som inte lika många har. Dessutom är min förhoppning att jag ska få en bra bild över "det riktiga" USA.

 


Stat: Oklahoma
Smeknamn: The Sooner State
Antal invånare: ca 3,7 miljoner (den 20:e staten storleksmässigt)
Huvudstad: Oklahoma City
Största stad: Oklahoma City med ca 1,2 invånare
Tidskillnad just nu: 7 h timmar efter oss
Klimat: Subtropiskt klimat med jättevarma somrar upp emot 35-40 grader. Svenska sommartemperaturer hela vägen in i oktober. På vintern kan det bli neråt flera minusgrader samtidigt som det andra dagar kan vara +15 grader. Ligger i ett område där tornados ofta uppstår, detta sker på våren. Ett mer extremt klimat, med större temperatursskillnader än Sverige.
Största universitet: Oklahoma State University (35.000 studenter) och University of Oklahoma (30.000 studenter).

 

 


Officiella antagningsbeskedet







Norman, OK

 

 

 

University of Oklahoma som har ca 30.000 studenter har sitt huvudcampus i den lilla staden Norman som ligger 3 mil norr om Oklahoma City.

 

Norman har 110.000 invånare och är en riktig studentstad som man kan förstå när 30.000 studenter uppgår till en tredjedel av invånarantalet. Staden har blivit utsedd till USA's sjätte bästa småstad att bo i.

 

Staden är inte känd för så mycket mer än just universitetet och vad jag förstår finns bara en liten bargata. Som så många andra städer i USA är staden enbart anpassad för bil och det är stora avstånd överallt. Därav tipset att skaffa amerikanska vänner med bil för att kunna ta sig till mataffären. Det går visserligen bussar som ska vara gratis för studenter på OU men hur välfungerande kollektivtrafiken är vet man förstås aldrig när det gäller USA.

 

I Norman är sport det stora intresset för de flesta och det handlar då om universitetets olika idrottslag som de flesta vunnit massor av nationella guld. På höstterminen när footballsäsongen är igång kallas OU Stadion för Normans hjärta.

 

Shoppar gör man på Sooner Mall som är ett normal stort amerikanskt köpcentrum med de vanligaste kedjorna som Forever 21, Payless Shoes, Victoria's secret, Sears m.fl. Alternativt åker man tunnelbana upp till Oklahoma City och shoppar på Penn Square Mall där bl.a. min älsklingsbutik Abercrombie & Fitch finns.

 

Det finns otroligt lite bilder på staden om man söker på Google så jag får helt enkelt lova att ta egna bilder när jag är där.

 

 

 


RSS 2.0