Halloween

På fredagen var det Halloweenfest arrangerad av Law School, det vill säga fest med nästan bara amerikanare förutom vi få utbytesstudenter som är juridikstuderande. Igår var festen arrangerad av PanAm som är en organisation på skolan som arrangerar evenemang och fester och speciellt för de internationella studenterna så det var samma stora gäng med utbytesstudenter som alltid. Återigen kan konstateras: amerikanarne kan inte det där med fest. Alltså; lördagen var betydligt roligare än fredagen.

Här får ni ett litet smakprov från mina kvällar:

Snövit och Robin Hood är redo.



Fredagen avslutade hemma hos vår granne Scream medan lördagen avslutades med våfflor på Waffle House.


Precis så ska en Halloween-helg i USA vara! Imorgon är den riktiga Halloween-dagen och jag hoppas att inga barn kommer och Trick and Treat:ar för jag har ätit upp allt godis.

Female Robin Hood

Grönt med hatt alltså. Robin Hood var det som gällde för mig i helgen. Nu är ju Robin Hood egentligen ingen kvinna och vissa gnällde på att jag saknade min pilbåge och det hade jag inte ens tänkt på. Det skulle man förstås haft. Men jag var så nöjd ändå med min hatt med fjäder.

Update kommer

Det har varit en fartfylld helg med Halloweenfest två kvällar i rad. Igår var jag en riktig paparazzi och gick hem med 130 bilder från festen. Jag lovar att lägga upp massa bilder här men med tanke på hur många jag har så tar det lite tid att välja ut godbitarna.

Den som väntar på något gott...

Högskoleprovet

Sitter på juridikbiblioteket och pluggar men ibland behöver man ett break. Jag kollade Expressen och såg att årets högskoleord redan finns upplagda. Färre ord än vanligt men ändå kul att testa sig själv.

Jag lyckades få 16 av 20 rätt. Missade alla de kluriga substantiven: Axiom, fysionomi. kanapé och seraf. Ganska nöjd ändå.

Hur lyckas ni?

Högskoleprovets ord-del


Pizza och skräckfilm

Idag var vi riktiga tjockisar och köpte oss den allra mest amerikanska pizzan som finns och hyrde film.
Dagen till ära tänkte vi att vi skulle hyra en skräckfilm för att ladda upp inför vår fullspäckade Halloweenhelg.

Valet föll så klart på Halloween. Till min förvåning var det inte den gamla klassikern som jag trodde utan en ny version av den, en ocensurerad brutalare version. Den var brutal kan jag lova... Jag satt mest bakom kudden och kollade på Scarletts skrämmande ansiktsuttryck för att förstå hur illa det var.

Nu är vi om möjligt ännu mer taggade inför vår helg. Imorgon blir det Law Schools egna Halloween-fest som ska hålla till på det stora muséet precis här bredvid och efter det vidare till en nattklubb vid Campus Corner som de har hyrt för oss 300-350 gästerna.

På lördag blir det Panams Halloweenfest med alla de andra 200 utbytesstudenterna och massa annat folk också!

Ledtråd nummer 2: Förutom att min kostym är grön så har jag även en hatt...


 



Pannkakstorsdag

Är det pannkakstorsdag så är det!



Jag bjöd på pannkakor med jordgubbssylt och vaniljglass när vi hade födelsedagskalas för min koreanska roommate och det blev succé. Speciellt koreanerna var som tokiga över mina pannkakor och varje gång de ser mig så frågor de om jag kommer göra pannkakor någon mer gång. Fransmännen däremot skakade på huvudet åt att jag kallade deras crépes för svenska pannkakor, ren stöld.

Sverige

Det är otroligt amerikanskt här i Oklahoma, så amerikanskt det kan bli faktiskt och faktum är att man börjar bli riktigt less på det. Religiöst, dubbelmoral, ytligt, stora skillnader mellan samhällsklasserna, ingen välfärd, ingen kollektivtrafik och framförallt så är det här landet en överreglerad polisstat. Att kalla det "the land of the free", känns inte ett dugg passande.

Sådärja, nu efter att jag gnällt på det amerikanska samhället som inte är i närheten av så fantastiskt som amerikanarna själva tror (ja, landet skulle garanterat vinna världspris i självgodhet och egocentrism) så vill jag säga att jag mår jättebra, har jättekul och trots allt ändå inte vill komma hem än på ett bra tag! Jag vill ändå stanna i detta land (som har en del fördelar också).

Även om jag inte längtar hem i bemärkelsen att jag rent fysiskt faktiskt vill hem just nu så saknar jag Sverige. Nästan allt med Sverige faktiskt. Mest välfärden (dvs. de svenska samhällsvärderingarna), kollektivtrafiken (jag måste verkligen minnas de när jag svär över pendeltågens frånvaro i februari) och till och med svenska skolan (eller åtminstone studiesättet hemma). Jag saknar INTE kylan, mörkret eller att folk är livrädda för att prata med främlingar. Där ger vi pluspoäng till amerikanarna. Sverige - USA 10-1.

Att jag saknar svensk mat vet ni redan och självklart saknar jag vänner och familj också men om bara 2 veckor kommer mamma och pappa hit och hälsar på och om 3 veckor ska jag hälsa på bror nere i Houston.


Sverige är ett galet bra land att bo i :)


OU - Texas Tech

Tack vare vår medverkan i paraden så fick vi biljetter till kvällens match mot Texas Tech, biljetter som annars går loss på 90 dollar så vi tackade och tog emot.

Det började inte bra. Fem minuter in i matchen öppnade sig himlen och blixtrar, åska och hällregn tittade förbi. Matchen blev uppskjuten i 30 minuter, ytterligare 30 minuter och därefter 30 minuter innan matchen återupptogs efter 1,5 timme. Även matchen gick dåligt och för första gången fick jag se OU förlora trots världens upphämtning i fjärde kvartern. 38-41 till Texas Tech. Nära skjuter ingen hare. 

Trots kyla, regn och underläge så tappar OU-fansen aldrig humöret verkar det som. Här hörs de sedvanliga Boomer Sooner-ropen över hela stadion.


OU Homecoming-parad

Jag hade tagit på mig den ärofyllda uppgiften att bära den svenska flaggan i paraden idag. Efter ett par timmars väntan satte paraden igång och vi, internationella studenter, fick bära våra hemländers flaggor.

Som vanligt skulle vi även ropa Boomer Sooner en mängd gånger. Man borde verkligen räkna hur många gånger man säger Boomer Sooner i denna stad..


Homecoming weekend

Den här helgen är det homecoming weekend.  Den helg om året då man välkomnar tillbaka tidigare studenter och allmänt firar sin skola. Helgen till ära händer därför en hel del saker på campus.

Fredagen började med ett pep-rally. Ett evenemang som är till för att ladda inför lördagskvällens match mot Texas Tech och få upp stämningen ordentligt, peppa helt enkelt. Skolans cheerleaders var så klart där samt alla skolans idrottslag. En danstävling var arrangerad och de olika organisationerna (främst de många sororities och fraternities som finns) hade satt ihop riktigt sjysta koreografier.

Därefter begav vi oss till LaLuna på Campus Corner för att titta på Law School's Date Auction. En auktion där man budar ut dates med olika personer, allt för att samla in pengar till välgörenhet. Det var helt klart en udda upplevelse. Därefter gick vi vidare till Logans men kände alla hur vi saknade de europeiska nattklubbarna och gick på födelsedagsfest hos danska Tea istället. Kl. 5 låg jag äntligen i min säng efter en pangkväll!

OU cheerleaders


University of Oklahomas egna maskotar; Boomer och Sooner


En av de fraternities/sororities som ställde upp i danstävlingen


Homecoming King and Queen-kandiadaterna

Halloweendräkt


Som ni vet så är Halloween nästa helg och det är så galet mycket större här. Självklart blir det minst ett par halloweenfester och utklädnad är ett måste. Här funkar inte de mesiga Sverigeutklädnaderna (typ, morrhår och vips är man en katt) utan här ska verkligen en dräkt införskaffas.

I tisdags efter skolan ägnade vi därför 7 timmar åt utklädnadsshoppande! Vi provade kostymer hit och dit, köpte skor, smycken och hela kitet. Så nu är allt mitt klart.

Jag tänker inte avslöja än vad jag ska vara men kostymen är grön...

Roommates

Det här med roommates är en upplevelse i sig, tyvärr inte den positiva som jag hade hoppats på. Dagen vi flyttade in var jag först till lägenheten och väntade i timmar, jag hade ingen aning om vilka mina roommates skulle vara mer än till namn och jag var så nyfiken. Jag tänkte att utav tre stycken så skulle det nog i alla fall vara någon som var en fullträff. Redan efter första mötet så insåg jag att ingen av dem var särskilt lik mig men kom överens gjorde vi.

Numera pratar vi knappt med varandra, någon av oss. Vi gömmer oss på våra rum och går om varandra. JAg vet aldrig vem som är hemma och hör jag att någon är ute i köket eller vardagsrummet så väntar man tills det är tomt där. Det är inte så att vi är osams, det hade förstås varit riktigt jobbigt men vi har inte fattat tycke för varandra heller.

Vi är så otroligt olika och den fjärde, japanskan, ser jag inte ens som en roommate. Jag har sett henne totalt 5 minuter på 9 veckor och utbytt ännu färre meningar. Hon är aldrig hemma.

Det funkar, jag vantrivs inte i lägenheten eller så men det är trist för det hade kunnat varit så roligt om man hade fått roliga roommates. Tur att jag har världens bästa granne i Scarlett i alla fall, jag får springa över dit titt som tätt i stället. Jag önskar jag kunde packa ner henne i resväskan när jag ska hem.

! :


Football igen

Vi har en lugn helg här i Oklahoma och det behövs efter övriga helger. Allt som hände igår kväl var att vi var iväg en sväng och kollade på gårdagens match. Överlägsen vinst idag igen, 47-17, denna gång mot grannstaten i norr, Kansas.



Jackorna på, nätterna är allt mellan 12-18 grader men ett par dagar till njuter vi av 30 grader och sol på dagarna i alla fall.

Oklahoma City

Idag tog Jes på sig rollen som guide och körde oss till Oklahoma City. Först blev det lunch vid Lake Hefner, en konstgjord sjö (ja, för de har inga riktiga här) nordost om stan. Efter tredje försöket tänker jag nu slå ner näven i bordet och säga att jag inte alls tycker om amerikanarnas texmex-mat. Väldigt fin restaurang däremot.

Därefter åkte vi till Stockyard som är country- och cowboydistriktet. Där besökte vi ett par cowboybutiker där jag provade cowboyboots och hattar. Det är hit de "riktiga" cowboysarna åker för att köpa sina nya kläder. Här ligger även Oklahomas mest kända steakhouse Cattlemen's. Jag köpte inga cowboyboots eftersom jag var för storfotad så det är nog inte meningen att jag ska vara cowboy.

På väg mot Bricktown stannade vi till för att kika på Oklahoma State Capitol som är byggnaden där statens guvernör, styre och Supreme Court sitter. Väl i Bricktown skulle vi in på Nonna's café för att lyxa på deras desserter men hela stället var reserverat så det fick bli glass istället.



Hostfamily

Många har väldigt bra hostfamiljer här som tar med dem till mataffären, skjutsar och visar dem en massa ställen man bör se och allmänt hittar på saker tillsammans. Till en början verkade vår hostmom riktigt bra. Hon berättade hur mycket det brukade hitta på och slängde fram massor av saker vi skulle göra.

Än så länge har ingenting blivit av förutom en arrangerad kväll med alla andra hostfamiljer där man sågs och spelade lite spel och aktiviteter. För oss hostsyskon blev det pingis och rullskridskor. Rullskridskor är ju både svårt och rent livsfarligt, haha! (Nej, jag var ingen begåvning)


Det går bra nu

Fick tillbaka min första uppsats idag och innan lektionen höll jag tummarna för att den var godkänd eller rent av ett B men se där; jag fick ett A+. Nu finns det hopp till riktigt fint betyg i den kursen också. Supernöjd är jag!

Lite jobbigt är det att jag och Anna-Maija måste se till att få toppbetyg i alla våra kurser för att upprätthålla fina betyg hemma sen eftersom juristprogrammet i Sverige kräver sina betyg. Samtidigt så behöver de allra flesta andra utbytesstudenter precis klara sina kurser. Vi kämpar på, jag är fortfarande inte villig att plugga särskilt mycket, det finns så mycket att att göra och uppleva!

Nu ska jag till exempel till poolen som jag tror kommer stänga efter helgen eftersom det kallare vädret ska börja dra in nästa vecka. Än så länge håller de 30 graderna och solen i sig.

Trevlig helg, Sverige! :)




Titta, vad jag hittade!

Titta vad jag hitta på parkeringsplatsen till Law School. Jag önskar jag visste vem ägaren var. En svensk som pluggar på lilla Law School, henne/honom hade jag velat träffa.

En Volvo så klart.

Girl's night out

Det var dags för de gulliga tjejerna på Law School at ta med sig oss utbytesstudenter på en tjejkväll. Först blev det bio och filmen "Whats your number?". Typisk feel-good tjejfilm, sevärd om man vill krypa upp i soffan med popcorn, titta på ögongodis och kunna förutse slutet :) Därefter åkte vi till Campus Corner där det blev Strawberry Margaritas (de bästa i stan) och mer typiskt tjejsnack. För första gången här så har jag äntligen hittat ett par amerikanskor som jag tycker om. Det finns hopp om att det finns några bra. Det är på Law School man ska kika om man vill hitta de reko normala amerikanarna. På vanliga campus hittar du alldeles för unga människor som antingen festar som svenska fjortisar på valborg eller är djupt religiösa och tråkiga. Dessutom är modet bland undergrad studenterna detsamma som gymkläder; joggingshorts, joggingskor och för stor OU t-shirt alternativt sorority t-shirt.

Jag gillar verkligen Law School här på OU. Bra professorer, världens finaste lokaler, trevliga människor och bäst av allt; 5 minuters promenad från lägenheten. Typ som att bo vid tunnelbanestationen Universitet hemma. Det hade varit lovely (inte att bo på en tunnelbanestation men avståndet ;)


Fleur, Holland. Amelie, Frankrike. Lisanne, Holland


Casey, Texas. Jes, sjuhundra olika stater i USA (minst).


Red River Rivalry 2011

Klockan stod på 07.00 i fredagsmorse och vi begav oss av för att hyra vår bil. Först 3 timmar senare kunde vi lämna Norman eftersom vi var 22 personer och skulle organisera ihop allt. Fem tjejer in vår lilla söta bil, de tre där bak sov som grisar men min uppgift var att hålla Scarlett sällskap där framme.

Vi stannade till på enorma outleten norr om Dallas och de snåla killarna gav oss en timme shopping inklusive tid för lunch. Snålt som attan och vi sprang runt som skållade råttor. Jag fick i alla fall med mig ett par underbara skinnstövlar från Aldo :)

Efter incheckning till vårt rum på Sheraton (30e våningen med utsikt över hela stan) var det dags att bege sig ut på stadens gator och vi var inte ensamma. Det lustiga var att det var mer OU-fans än Texas. Riktigt bra stämning och bra fest. På morgonen var det hyffsat tidig uppgång eftersom matchen började 11.

Matchen såg vi på Texas State Fair (ett tivoli som slår upp en gång om året) som låg precis runt Cotton Bowl Stadium så vi hade alla OU-fans i ryggen. Att OU är bäst i landet är rätt solklart och matchen slutade 55-17 till OU. Texas-fansen gick hem efter tredje quartern. Mohaha.

Fest igen på kvällen och morgonen därpå checkade vi ut, begav oss mot North Park Mall (helt magiskt stort köpcentrum) där jag till min glädje fick besöka Abercrombie&Fitch som hade 75 % rea. Jeans för 25 dollar, kaaasching! Sen bar det av hemåt, fem timmar i de värsta av hällregn fick vår duktiga förare utstå. Efter hemkomst staplade vi alla i säng, efter nätter av sömnbrist. Men det var det värt, en riktigt upplevelserik helg!

Först ett litet klipp där matchens höjdpunkter och alla fina touchdowns finns med. En enkel demonstration över hu man vinner en match mot Texas Longhorn, I guess.



Trötta passagerare. Alice från Frankrike till vänster och sen Fleur och Lisanne från Holland.



Dallas

Fest

Hela WestEnd avspärrat och människor ÖVERALLT.

Om det regnar så skorna är dyngsura så får man låna hårfönen på festen.

Och så det viktigaste av allt förstås, game day!

 



Hemfärd



Inköpen



Det var en sammanfattning av helgen. Allt som allt en riktigt bra helg även om Dallas inte var lika galet fullt med fans och den stämning jag väntat mig men ändå härlig stämning. Jag försökte verkligen filma för att förmedla känslan men jag var alltid försent framme med kameran när OU väl gjorde en touchdown.




Åter i Norman

Oj, oj, oj, vilken helg det har varit! Efter 5 timmars bilåkande i mörker och tokregn så är vi nu äntligen hemma igen.
Helgen är varit full fart och en enorm upplevelse. Jag har massor med bilder men nu är jag så trött efter några nätter med mindre sömn så det är dags för sängen!

Let's go!

Roadtrip to Dallas coming up next! :)

New York City

Efter våra tre veckor i solen på Hawaii flyger vi över till New York för sex dygn i The Big Apple.
Jag fick lite perspektiv på hotellpriserna idag. New York är ju som bekant en av världens absolut dyraste städer att bo på hotell i och jag jublar något otroligt över att vi prickar in lågsäsongen för annars hade vi nog fått säga tack och hej då till New York.

Vi har nu bokat detta fyrstjärniga hotell på 46e gatan, 100 meter från Broadway och 300 meter från Times Square: http://www.nycparamount.com/



Vi betalar 127 dollar eller knappa 900 kr för rummet/natt vilket är galet bra för ett så fint hotell med ultimat läge som detta. Om Scarlett skulle vilja bo på samma hotell när hon åker till New York om en månad så får hon betala härliga 417 dollar per natt så jag tror vi gjort en fantastisk deal! Nu var hon i och för sig lite klantig och bokade in sin New York weekend samma helg som New York Marathon går av stapeln. För 200 dollar väljer hon mellan ett unket tvåstjärnigt hotell med fruktansvärd gästkritik på Upper West Side eller ett hostel i East Harlem. Faktum är att jag tittade på hostelpriserna när vi ska befinna oss i NYC men vårt hotell är billigare än hostelen, ibland är det bra lustigt.

We are lucky! :)





OU/TX-weekend






Så var det äntligen dags för höstens största händelse. Footballmatchen mellan Oklahoma Sooners och Texas Longhorns. Bittra rivaler och enormt stort derby. Mötet sker på lördag nere i Dallas och vi får till och med ledigt från skolan för att kunna vallfärda dit ner och det är precis vad vi gör.

Hotellen har tagit hutlösa priser och hyrbilsbolagen likaså. Vi kommer att bo mitt i festligheterna som pågår dygnet runt och jag håller tummarna för att OU ska gå och vinna så det blir extra glatt för oss. Tidigt imorgon bitti ger vi oss av. Hotellet är ett fyrstjärnigt Sheraton med pool på taket och vi är 22 stycken som åker dit tillsammans.

Här är lite info från hotellet hemsida:

TX/OU Football Weekend Information:
October 7 & 8, 2011 On October 7 and October 8, 2011, the hotel will be filled with fans and alumni of The University of Texas and Oklahoma University. Guests should be aware that there will be high noise levels as well as extensive traffic in all areas of the hotel at all hours. Parking will also be limited due to the volume of guests.

Jag hade gärna befunnit mig inne i Cotton Bowl Stadium med alla 92.000 andra fans på läktaren när matchen startar men biljetterna säljs för 3-500 dollar och det var lite väl saftigt.

Boomer sooner!




oklahoma city

Woho, nu ska jag åka till Oklahoma City! Först ska vi till muséet och memorial för Oklahomabombaren och sen restaurang och nöjeskvarteret Bricktown för middag och kanske bio för första gången. Tänk så lätt livet blir när någon man känner gått och köp en bil!

Sådärja

Med lite envishet så har jag nu funnit grädde och övriga ingredienser för att kunna göra den gräddsås som jag alltid gör hemma (Recept á la Marianne). Grädde, smör, mjöl, soya, köttbuljong och salt och peppar. Till köttbullarna har jag köttfärs, ägg och ströbröd. Till detta givetvis potatis men ingen lingonsylt (för det är ändå blä).

Med alla ingredienserna på plats kan man ju i alla fall tycka att de borde smaka som hemma men vi får väl se!

Svensk mat

Åh vad jag saknar svensk mat! Inte för att allt i Sverige normalt skulle kallas "svenskt" men jag saknar vad som finns i mataffärerna i Sverige och jag saknar mat som smakar gott. Ingenting smakar gott här. Går jag på restaurang så är det förstås som hemma men maten i övrigt är bara blä.

Vi försöker oss på att laga maträtter vi brukar göra hemma men om man har sån tur att alla ingredienser finns så smakar det fortfarande så mycket sämre. Hur normalt är det till exempel att inte ha grädde i en mataffär? Grädde som vi svenskar älskar att ha i mat ;) Sen är ju jag galen i pizza hemma också och amerikanska pizzan är god men en helt annan maträtt skulle jag påstå. Vad lagar amerikanarna för mat egentligen?

Usch vad många månader det är kvar tills jag får avnjuta god hemlagad mat igen.

Sista måltiden hemma i lägenheten i Sverige, jag visste att jag skulle sakna min pizza.


Storstädning

Det var hög tid att städa lägenheten. Eftersom alla vi som bor här är ordningssamma så är det oftast jättefint här. Ingen disk som ligger och alltid nästan skinande rent men annan städning har inte gjorts eftersom vi saknar städgrejer.

Nu har här dammsugits, putsats och piffats till. Det tråkiga med att städa inför en fest är att det egentligen är helt onödigt eftersom vi kommer att behöva städa om allt igen imorgon men i mitt rum kommer ingen in och här känns nu fräscht.


Vår lägenhet och mitt rum + badrum (högra handfatet)


Party weekend

Igår spenderade vi fyra timmar på att handla lite mat, det är så härligt att inte ha bil! Sen var det dags för arrangerad fest på La Luna igen med tema vit. Klockan var fyra när jag äntligen landade i min säng här hemma. Ikväll blir det fest här hemma i vår lägenhet för första gången. Min roommate fyllde år i veckan och ville ha fest så det blir nog skoj, hoppas jag.

Därefter avgår en partybuss till Oklahoma City så äntligen ska jag få komma till Oklahoma City. Man lär ju visserligen inte se så mycket eftersom vi ska till någon klubb men skoj ändå att komma någon annanstans! I partybussen ska det finnas både dansgolv och bar - det låter knäppt men intressant.

Dessutom är det game day idag. Oklahoma Sooner kommer att krossa Ball State. Riktigt glad dag och nu går jag till poolen!

RSS 2.0