Biljetterna har kommit!



Varför Oklahoma?

En väldigt bra fråga som jag fick är varför av alla ställen jag har valt att plugga i Oklahoma. Oklahoma är en liten okänd stat som alla övriga amerikanare utanför staten vet lite om.

Jag började med att välja USA. Dels för att det varit en dröm att bo här under en tid och amerikanskt collegeliv verkade lockande. Jag hade fem ställen i USA att välja på: San Diego, New York, Seattle, Nashville eller Oklahoma.

New York valdes bort eftersom det visserligen är en häftig stad men jag har redan varit där och kommer ändå att åka dit flera gånger som turist och jag hade bestämt mig för att uppleva det "riktiga" USA. Seattle valdes bort eftersom det regnar massor där (jag ville samtidigt ha det lite varmt och skönt).

Då återstod 3 val och jag satte San Diego högst upp (California, oh yeah!), Oklahoma på andra plats och Nashville därefter. Vid antagningsbeskedet så blev det inte oväntat mitt andrahandsval Oklahoma som jag blivit antagen till och jag jublade av lycka.

San Diego har jag redan besökt och Oklahoma är en stat jag aldrig skulle fått för mig att resa till och fått uppleva utan detta. Här finns det där "riktiga" USA som jag pratade om. De är galna i de amerikanska sporterna, det är riktigt collegeliv och alla människor är de trevligaste man kan tänka sig. Man kan inte annat än trivas här!




Skolarbetet

Skolan är tuff! Jag vet inte hur jag lyckades men hjälp vilka tidskrävande kurser jag har. Ingen 40-timmarsvecka här inte. Det känns snarare som 60-80 timmarsvecka. Tur att min ena kurs är slut redan om 2 veckor så det blir en liten arbetslättnad.

Att läsa i böckerna och förstå eller att lyssna på läraren och förstå är normalt lika lätt som hemma (min engelska brukar inte ge mig problem) men det märks att engelska är ens andra språk när man ska skriva uppsatser. Jag som normalt är duktig på att skriva får kämpa. Det tar tid.. Idag fick jag en uppgift i min Business Writing-kurs som känns extremt krävande och skrämmande svår. Jag ska skriva en 3 sidor lång professionell informativ text om en amerikansk industri som jag ska övertyga min inbillade chef att investera i. Nr 1: Vad kan jag om amerikanska industrier? Nr 2: Jag kan inte professionell business engelska. Nr 3: Jag är den enda utbytesstudenten i kursen och alla är superduktiga.

Även om det är kämpigt så fick jag åtminstone tillbaka två av förra veckans små uppgifter. 100/100 på den ena och 9/10 på den andra. Det första var en kortare skriftlig sociologiuppgift och det andra ett läxförhör. Bra så långt! De två kurserna kommer förhoppningsvis gå bra i alla fall.. Det är möjligt att jag får börja göra prioriteringar på de kurser jag tror jag kan få bra i och sen bara precis försöka klara de andra...


All kurslitteratur - man kan direkt se vilken bok som är den helt klart tråkigaste och tyngsta...


Football tickets

På lördag kl. 19 smäller det! Då drar höstens collegesäsong i amerikansk fotboll igång och stan kommer att koka varje lördag. 85 000 på läktare och en hel stad med röda Oklahoma Sooners T-shirts. Vägarna runt stadion stängs av så att folk kan festa fritt. Festandet börjar vid lunch och pågår hela långa natten. Det finns inget de älskar så mycket som sitt fotbollslag - och bra är dem också!

Jag och Scarlett har införskaffat biljetter. Det var slutsålt via officiella företaget så vi fick köpa dyra biljetter från annat håll men det är jag helt säker på att det är värt!


"UNIVERSITY OF OKLAHOMA - The Gaylord Family Oklahoma Memorial Stadium"



Den fina fotbollsarenan som ligger mitt emellan alla föreläsningsbyggnader på campus. Campusets hjärta kan man nog kalla det. På lördag är det betydligt livligare och rödare på läktarna.


Entrén till stadion "You are entering the heart of Sooner nation".

The Sooners kallas fotbollslaget och egentligen hela området kan man säga. Jag har inte förstått helt och hållet men om man till exempel bor här (om här är Norman, Oklahoma City area eller hela Oklahoma är ännu oklart för mig) så är man en Sooner. Allt i området är Sooner, Sooner, Sooner och uttrycket "Boomer sooner" är en hejarramsa men även ett uttryck som de använder i alla möjliga sammanhang här så:

BOOMER SOONER!

The Redhawks

Igår kväll var det dags för en utflykt som jag betalade innan avresa från Sverige. Det var dags för oss att ta bussen upp till Bricktown, Oklahoma City och titta på när deras baseballlag Redhawks mötte Iowa. Vi visste att baseball hade rykte om sig att vara tråkigt men att det skulle vara SÅ tråkigt var vi nog inte beredda på. Efter knappt halva matchen lämnade vi arenan för att se oss om i stadsdelen Brocktown som var riktigt sjyst. Mycket barer, restauranger och folkliv. I liked it. Efter hemkomsten blev det fest igen.




Fredagen

Det har varit dåligt med uppdatering eftersom helgen varit fylld med annat än datoranvändande. Jag har knappt varit hemma en minut. I fredags skulle vi bege oss mot mataffären men insåg att bussen vi satt på även tog oss till köpcentrumet så vi kunde inte stå emot lockelsen att gå av där isätllet. Det är ett litet köpcentrum med amerikanska mått mätt men vi hittade ändå en hel del. Vi kommer tillbaka.

Därefter kom vi hem, gjorde oss i ordning och begav oss mot nattklubben La Luna för insparksfest för alla oss utbytesstudenter. Så skoj att kameran inte ens hann kommma upp en enda gång så minnena finns i huvudet istället för på kort.


Brothers

Efter ett kvällsdopp i pool och jacuzzi (som jag defintivt tänker göra till tradition) blev vi övertalade att följa med bort till Campus Corner (som är restaurang- och bardistriktet i norra campus hörnet). Jag är glad att jag övertalades för så roligt hade jag! Bilderna blev sådär men här är några smakprov på gårdagskvällen. Jag lyckades blunda på var och varannan bild men men:




På vägen hem bestämde vi oss för att trotsa myten om den stora klockan på campus. Det sägs att om man går under den så kommer man inte att kunna ta sin examen inom de närmsta 4 åren. Jag bör vara klar om 2 år... vi får se om myten stämmer för här är bildbeviset på att jag var under klockan!


Dollarkursen

Dollarkursen idag: 6.32 kr. Det är så härligt att dollarn håller sig låg - som att det inte är billigt redan, med den här kursen blir det galet billigt. Som den där hamburgertallriken för 3 dollar. Jag åt alltså på restaurang för 19 kr. Om jag väljer att köpa lunch ute (vilket jag kommer behöva vissa dagar) så kostar en stor lunch 5 $ = 35 kr.

Vänta bara tills jag släpps lös i ett köpcentrum!

Amerikansk kväll

Jag har haft en perfekt kväll. Det började med att Stephanie, den amerikanska tjejen jag träffat tidigare ringde och vile ta med oss på middag i downtown Norman. Tre bra saker med det:
1. En amerikansk vän
2. Vi fick åka bil = vi behövde inte transportera oss utomhus i 43 graders värme.
3. Vi fick se nya ställen dit man inte kan ta sig utan bil (dvs. ställen vi normalt inte kan nå)

Jag och Scarlett åkte och vi mötte upp med två av hennes vänner. Förra veckan var det hamburgertallrik för 4 USD och idag för 3 USD. 21 kronor för att äta på restaurang är ganska bra, måste jag säga. Därefter skulle två av vänner över till några för filmkväll och vi var så klart välkomna (man är alltid välkommen här, gästvänligare människor går nog inte att hitta). Alla tjejer var de gulligaste man kan hitta och det är härligt med amerikanska vänner! :)

Både jag och Scarlett är här för att ha en amerikansk upplevelse, inte för att hänga med våra landsmän. Det är kul att blanda umgänget mellan amerikanska vänner och utbytesstudenterna från alla möjliga olika länder.




Host Family

För en vecka sen kunde vi välja att ansöka om en host family. Din host family (om du väljer att ansöka om en) är en familj som blir din amerikanska familj medan du är här. De kan ta med dig på utflykter, bjuda över dig på middag och bara i övrigt ha ett utbyte med dig. Flera gånger per termin är det även massa gemensamma aktiviteter med alla hostfamiljer och dess studenter.

Eftersom jag vill ha ut så mycket jag bara kan av min resa så valde jag att ansöka. Det är ett bra sätt att komma i kontakt med amerikaner, lära känna staten på riktigt och ha roligt på samma gång.

Idag hörde min hostmamma av sig. Hon är en änka med 2 vuxna barn, 2 barnbarn och har mängder med hostbarn precis som jag. De brukar ofta ses, ha fester och events av olika slag och reser gärna omkring. Det blir perfekt! Perfekt sätt för mig utan bil att få se saker utan för busslinjernas räckvidd. Jag hoppas på massor av äventyr på den fronten!

Dessutom har jag ansökt om en host cousin på universitetet som innebär att jag får kontakt med en amerikansk student på OU. På det sättet får jag också en stadig fot in i det amerikanska livet - I love it!


Annat studiesätt

En sak som är väldigt annorlunda från hemma är studiesättet. Jag är van från juristutbildningen åtminstone att ha eget ansvar. Nästan hela dagarna är självstudier och de allra flesta lektioner/föreläsningar är frivilliga. Om jag vill skita i lektionen eller sitta på facebook hela lektionen så är det min ensak/mitt problem. Dagar då jag är trött och pluggar dåligt kan jag ta ledigt för att ta igen det under de dagar som jag känner mig effektiv. Jag kan själva välja när jag vill plugga, om jag vill vara närvarande och vilken studieteknik som passar mig.

Här får man ingen frihet alls. Närvaron är i princip obligatorisk, man har läxor precis som vi hade i grundskolan och läxförhör ofta. Man måste lyssna och får inte göra någonting annat. Jag tycker policyn hemma är bättre - så länge jag inte stör någon annan så är det mitt eget ansvar om jag lyssnar eller inte.

Det kommer att ta tid för mig att komma in i deras sätt för jag älskar studiesättet vi har i Sverige. Jag har inget problem med studiedisciplinen och älskar att få disponera själv. Faktum är att jag inte ens tycker att det är kul att plugga när det "tvingas på mig". Jag vill inta kunskapen när jag är sugen på den och inte få den påtvingad.

Lustigt egentligen eftersom USA annars är det land av Sverige och USA som annars går efter filosofin att varje person får klara sig själv.

Det känns som att man färdats tillbaka till gymnasiet, eller till och med grundskolan!




Min kväll


Färdigt schema

Det har varit mycket pyssel med att försöka få ihop mitt schema och därmed välja exakt vilka kurser jag ska läsa men nu är det äntligen klart. Nu ska ni få se hur mina dagar kommer att se ut fram till den 9 december:

Måndag:
10.30 - 11.20 Sociology of Law
14.00 - 14.50 International Law Foundations

Tisdag:
08.00 - 09.50 Introduction to the American Legal System  (Avklarad redan 13 september)
10.30 - 11.45 Introduction to Sociology
14.00 - 14.50 International Law Foundations
18.00 - 19.20 Business Writing

Onsdag:
10.30 - 11.20 Sociology of Law
14.00 - 14.20 International Law Foundations

Torsdag:
18.00 - 19.20 Business Writing

Fredag:
10.30 - 11.20 Sociology of Law


Idag har jag haft två lektioner som båda var jätteintressanta med riktigt inspirerande professorer. Jag hade faktiskt tänkt hoppa av Sociology of Law och läsa psykologi istället eftersom det passade in bättre i schemat och hade gett mig lediga fredagar vilket jag var sugen på men kursen verkar jätteintressant och jag har nog mer nytta av den i min juristutbildning så den får stanna och psykologin får gå. Jag är trots allt här för att gå i skolan och närvaron på Sociology of Law är inte obligatorisk så om jag någon vecka vill ha lång weekend så kan jag ta anteckningar från någon.

Så nu kör vi! Imorgon har vi första betygsgrundande quizet på Introduction to the American Legal System så det är bästa att plugga på - dessutom blir det nästan 12 timmar i skolan eftersom tisdagar är min busy day.

Hoppas ni mår bra hemma i Sverige!

BBQ

Jag ska plugga några timmar till - ja, vi har galet mycket plugg vi som läser juridik här. De andra är lediga mest hela tiden men imorgon börjar de skolan de också. Thank god. Vill inte missa mer skoj för att de andra är lediga medan vi har lektioner och läxor.

Om några timmar tänker vi åka till ett studentboende en bit bort som arrangerar en barbecue fest för att välkomna oss internationella studenter, det uppskattas! Det utlovas mycket mat. Gratis är gott.


Lördagen

Mitt alarm ringde inte igår och jag som behövde varje timme för att plugga. Pluggade varje minut tills jag hade lektion och hann 60 av 70 sidor i alla fall. Ingan annan hade hunnit mer än 40-50 så jag klarade mig bra. Det var en tuff uppgift att lägga 70 sidor juridik på engelska på några timmar.

Efter lektionen åkte vi in till campus och mötte upp en amerikansk tjej som jag träffade kvällen in och tog en rundvandring på campus. Därefter bjöd hon upp henne till sitt dorm room och vi tittade på film med alla hennes amerikanska vänner. Återigen slår det en hur öppna och sociala alla är. Man är alltid välkommen.

Runt midnatt gick en buss till Target som även alla amerikanska freshmans (förstaårsstudenter) åkte. Target är ett slags varuhus som har det mesta. Mat, kläder, skor, elektronik, heminredning, möbler m.m Det var ett dåligt Target och det var så mycket folk men det blev lite mat och ett par väskor i alla fall.

Här är law school som ligger 5 minuters promenad härifrån, perfekt på morgnarna!




Hettan

Varmaste dagen hittills. 43 grader. Klockan är nu 21.00 och solen har helt gått ner, ändå är det 37 grader!
37 grader på natten och mina roommates stänger av ACn. Inatt tänker jag kriga för att ha den på låg temperatur.

Vi lyckades såklart hitta free food. De hade pizza-häng och mingel nere vid Walker Tower vilket är södra änden av den koncentrerade delen av vårt enorma campus. Så snart gratismaten upphör så är det slut på amerikansk skräpmat.

Imorgon blir det plugg, lektion, skattjaktstävling, mer free food och midnattsshopping med chartrad buss till Target.

What a day!

Kl. 9.00 började vår orientation (vad är svenska ordet?) på Law School som ligger bara 5 minuter promenad från lägenheten. Efter det blev det gratis mat igen. Snacka om att det är free food överallt. They like their food!

Därefter skyndade vi oss in mot campus (Law school ligger 20 minuters promenad från campus) för att gå på Resource Fair som är en mässa för oss utbytesstudenter dit mobilföretag, olika organisationer och banker kommer. Allt man kan behöva ta reda på helt enkelt. Vi hade ont om tid så vi skyndade oss till mobiltelefonerna för att skaffa amerikanskt sim-kort. Det tog sån tid att vi missade bussen som skulle ta oss tillbaka till Law School för första lektionen. Great. Vi började gå i den 43-gradiga värmen, det var helt olidligt kan jag lova. Varmaste dagen sen vi kom. Vi kom genomsvettiga in i klassrummet 10 minuter för sent. Bra start! 3 timmars juridiklektion gör att jag känner att jag måste hoppa av en av juridikkurserna för att läsa en grundkurs istället. Det kommer inte funka annars.

Jag har ingen aning om vilka lektioner jag ska gå på på måndag men det löser sig nog på något sätt. Nu när jag kom hem var vår air-conditioner avstängd så vi hade 28 grader härinne eftersom min ena roommate hela dagarna går och stänger av ACn. Värst är det på nätterna när jag får springa upp 3 gånger per natt för att sänka temperaturen till åtminstone 23 grader så man överlever.

Nu blir det iskall dusch och sen troligtvis grillfest borta i klubbhuset! :) Free food igen, I like it!
(Inga bilder idag för jag har inte ens haft tid att ta upp kameran ur väskan).

Campus Corner och karaoke

Igår åkte vi mot Campus Corner, som är den lilla restaurang- och bargata som finns här i Norman, för att äta lite middag. Vi hamnade på en irländsk pub där de varje onsdag har hamburgertallrik inklusive fri dryck för 4 $ så vi slog till på pangpriset. Det visade sig även att de har karaoke varje onsdagskväll. Eftersom amerikanare är så orädda och bra på att ta för sig och bjussa på sig själv så blev det underbar stämning därinne!

Nu ska jag äntligen få gjort den läxa som jag har till min allra första lektion i Introduction to the American Legal System imorgon. Det blir ett quiz som är betygsgrundande så här smiter man inte undan inte! :)

Sen blir det movie night på campus!





Fullt ös medvetslös

Schemat är fullproppat ska ni veta. Är hemma en snabbis efter en förmiddag på campus där vi matats med viktig information och saker som ska göras hit och dit med olika deadlines. Om 25 minuter går bussen in mot campus igen för att ta ett test för tuberculos som man är tvungen till enligt lag.

Jag får återkomma med bilder och updates när tid finns!

Saker jag inte förstår

En sak jag har väldigt svårt att förstå är varför vissa åker till USA som utbytesstudenter och sen bara vill umgås med sina egna landsmän? Min ena roommate hänger bara med sina franska vänner sen tidigare och trots att man står ensam bredvid så pratar hon franska med dem så man inte förstår - det förbättrar knappast vad jag redan tycker om fransmän! Så fruktansvärt ouppfostrat att prata franska när de som står bredvid inte förstår.

Även min japanska roommate vill bara hänga med sin japanska vänner och skippar Walmart för att åka till Asian Market så hon kan köpa samma mat som hon äter hemma.

Min koreanska roommate är supergullig men det är många koreaner här och de har också en tendens att ty sig till varandra. Om jag är med så ser hon däremot till att prata engelska med dem så jag också förstår. Så hon är bra :)

Väldigt trist måste jag säga. Till och med när jag och Anna-Maija, som jag reste hit med, är ensamma så pratar vi nästan uteslutande engelska med varandra. That's why we're here, right?

Nu är det snart dags för nästa trip till Walmart och förhoppningsvis kommer vi att kunna få ut allt vi köpt från bussen i en enda omgång till skillnad från sist!


The Neighbourhood Gang

Vi är bara tre lägenheter med utbytesstudenter på Traditions Square West. De andra bor på Traditions Square East eller på Kraettli Apartments. Det är visserligen lite dumt att inte vara där de flesta är och därmed det mesta händer men fördelen är att vi har gjort sällskap överallt, speciellt vi tjejer. Vi bor grannar och vi är de enda så.

Idag fick vi våra Oklahoma-tröjor. Perfekt för fotbollsmatcher och allt möjligt. Tjusigt, inte sant?


Längst fram är min roommate Amy från Sydkorea, hon är min närmsta roommate (vi delar badrum och ena halvan av lägenheten) och de andra tre är Florence, Scarlett och Soo. Våra grannar :)


The Oklahoma Sooners

Idag har dagen kretsat mycket kring amerikansk fotboll. Först fick vi en guidad tur runt campus i 40 graders värme - inte jätteskönt faktiskt! Därefter blev det lunch och jag och min granne Scarlett begav oss mot the Bookstore för att köpa kurslitteraturen till vår första kurs Introduction to the American Legal System där vi har ett test redan på fredag.

Därefter fick vi en kurs i amerikansk fotboll. Reglerna, strategierna och hejarramsorna. De är HELT tokiga i fotbollen. Det är värre än en religion för dem. Det är mer som en sekt. Totally crazy. Vi avslutade det hela med att få gå in i Oklahoma Stadium där matcherna med 84 000 åskådare spelas.

Temperaturen steg till hela 104 farenheit och allt vi drömde om var vår pool så när kom hem kastade vi på oss bikinin och hoppas iväg för att inviga poolen. Det var jag och mina två grannar Scarlett från Schweiz och Florence från Frankrike.

Mina roommates är försvunna (den japanska tjejen har jag fortfarande inte träffat) men jag hoppas de kommer snart så vi kan laga den gemensamma middag som vi köpt.


Ankomsten

Efter en 24 timmars resa kom vi äntigen fram till vårt hotell vid 22.00 lokal tid igår. Vi stupade i säng och imorse begav vi oss mot skolan för check-in och move-in. Jag fick mina nycklar till lägenheten vid 12.30 och när jag kom dit var jag ensam. Inga roommates i sikte. Jag packade upp, inga roommates. Jag inspekterade hela lägenheten, inga roommates. Jag skrev lista över vad vi behövde handla på Walmart, inga roommates. Till slut i sista sekund kom mina ena roommate Amy från Sydkorea och strax därefter kom Dany som är från Kamerun men bor i Frankrike sen flera år.

Vi begav oss mot Walmart där vi handlar HUR MYCKET SOM HELST. Nu är vi hemma igen och har fått en lapp från vår fjärde japanska roommate att hon har kommit men är iväg någonstans. Ikväll blir det fest bort i den andra studentbyn.

Hotellet:



Lägenheten när den var helt tom:


Mitt sovrum och utsikten därifrån:



Dags att bege sig mot terminens första fest! Hoppas ni mår bra hemma!

Goodbye Sweden, hello Oklahoma!

Om 10 timmar avgår bilen mot Arlanda med ett kort stopp för att hämta upp min reskamrat. Nästa gång vi hörs är jag äntligen där. Dit jag har längtat sen i januari när jag fick det lyckliga beskedet om min utbytesplats.

Hejdå förortslägenhet i Sverige och hej studentresort i Oklahoma!

Väderprognos Norman, OK

110 Farenheit = ca 43 grader
100 Farenheit = ca 38 grader
90 Farenheit = ca 32 grader
80 Farenheit = ca 27 grader
70 Farenheit = ca 21 grader


Forecast at a Glance
Today

Slight Chance Thunderstorms Chance for Measurable Precipitation 20%
Slight Chc
Tstms
Hi 99 °F
Tonight

Mostly Clear
Mostly
Clear
Lo 73 °F
Sunday

Sunny
Sunny

Hi 94 °F
Sunday
Night

Mostly Clear
Mostly
Clear
Lo 73 °F
Monday

Hot
Hot

Hi 98 °F
Monday
Night

Partly Cloudy
Partly
Cloudy
Lo 75 °F
Tuesday

Hot
Hot

Hi 98 °F
Tuesday
Night

Mostly Clear
Mostly
Clear
Lo 75 °F
Wednesday

Hot
Hot

Hi 101 °F


Baseball premiere!

Jag har svårt att tro att jag någonsin kommer att få det trist där borta. När skolan väl slutar arrangera aktiviteter kommer vi själva att komma på dem. Man märker i vår gruppchatt på facebook att alla vi utbytesstudenter är lika taggade inför en fartfylld höst!

Igår anmälde jag mig till det här eventet som går av stapeln den 27 augusti:

Join us for the Redhawks Baseball game in Oklahoma City's Bricktown! We will provide transportation and ticket for $25.00. This is a great opportunity to have a truly American experience and to see downtown OKC! This will be the weekend before football starts in Norman, so it is the perfect opportunity to get out of Norman for the night!


Klart jag ska med! Frågan är då; finns det särskild baseball-mat också eller kan vi äta samma mat som vi kommer att lära oss på amerikansk fotbollsmat-kursen? Spännande och djup fråga!


1 dag kvar

En dag kvar hemma i Sverige nu och jag börjar bli pirrig. Nervös skulle jag inte kalla det än så länge men pirrig, uppe i varv och förväntansfull till bristningsgränsen.

För varje gång jag reser blir jag också mer och mer nojig över att jag glömt någonting och den här gången lär det vara värre än någonsin med alla sjutusen papper som ska vara med. Men packlistan är avcheckad så om inget är glömt där så är inget glömt i väskan.

Skönt att föräldrarna kommer imorgon så man kan stämma av med dem. Det är så mycket lättare att ha missat något när man inte haft någon att packa med. Speciellt med tanke på alla tankar uppe i mitt huvud.

1,5 dygn till avfärd.

Väskan är packad

Jag lyckades till slut med konststycket att få ner allting i EN resväska trots att jag planerat att ta två men efter en snabb vägning på vågen insåg jag att den väger 25 kg dvs. två kilo i övervikt. Övervikt kostar 200 USD medan en extra väska kostar 50 USD så det var inte mycket att jubla över.

Nu har jag insett att handbagaget hos Continental får väga hela 18 kg! Man får ha med en större väska plus ett "personal item" som då kan vara en handväska eller en mindre datorväska. Utmaningen idag blir alltså att hitta en smart lösning för att flytta över några kilo från stora väskan till handbagaget samtidigt som jag inte vill ha ett otympligt handbagage heller.

Mycket fix och trix blir det men allt på packlistan är i alla fall nedpackat nu!


Ris och ros

Jag tycker det är viktigt att kunna ge ros och inte bara ris. Häromdagen sågade jag Tele2's kundtjänst. Det tar jag givetvis inte tillbaka eftersom det tyvärr är den sanning som jag upplevt. Idag fick jag däremot en respons på mitt blogginlägg från Tele2 själva:

Hej Ensvenskaioklahoma,

Till att börja med vill vi beklaga att mobilabonnemanget blev avstängt helt fel datum för dig. Det är ytterst tråkigt att läsa att du ifrågasätter kundservicens kompetens och att det blivit fel ett flertal gånger för dig. Vi vill givetvis kunna lokalisera vad som orsakar dessa fel så vi kan åtgärda det. Du får därför gärna mejla mig med mobilnumret det gäller samt om det är något annat vi kan hjälpa dig med.


/Undertecknat med för- och efternamn samt dennes e-mail hos Tele2

Att ge sig ut på webben för att leta omdömen och bemöta min kritik tycker jag är snyggt gjort. Det är så man blir bättre och jag älskar företag som strävar mot förbättring. Ros till Tele2 på den punkten alltså!


Avskedsmiddag

Idag blev det avskedsmiddag med bästa vännen. Båda kände en stark längtan efter tapas så varför inte gå till Stockholms bästa tapasrestaurang La Cucaracha?

Världens godaste mat som alltid och till det ännu en av deras goda drinkar; Frozen mango daquiri.





Packningen

Idag har jag kämpat med mig själv för att banta ner min packning. Lisa hjälpte mig genom att föreslå att jag skulle upprepa mantrat "Ju mindre du tar med desto mer kan du shoppa".

Men faktum är att jag i princip ska flytta. Jag ska vara borta i mer än 150 dagar och behöver vardagskläder, träningskläder, myskläder och festkläder. Jag har tänkt shoppa mycket men vet varken vad eller när det kommer att göras. Man måste få gardera sig. A girl's gotta do what a girl's gotta do!

Blixtar och dunder

Regnet bara öser och öser ner. Det är mörkt ute och mörkt i lägenheten. Lägenhetsdörren står på vid gavel så jag hör det ständiga smattrandet och den mullrande åskan. Det är en mysdag och jag jublar över att slippa gå ut.

Hur gör man egentligen för att fånga det hällande regnet på bild? Jag lyckas då inte.


 

 


Packa sparsamt

Jag skulle rensa ur garderoben men ganska direkt insåg jag att det var ett perfekt tillfälle att samtidigt avgöra vad som ska med till Oklahoma och inte. Det visade sig ganska snabbt att jag nog inte kommer att vara så duktig på att packa sparsamt som jag hade tänkt mig... stanna-hemma-högen består av 4 högar medan följa-med-högen består av 8 högar. Det är galet. 70 % av min svenska garderob KAN INTE följa med.

Samtidigt är det rätt naturligt att vilja ha med så mycket kläder eftersom jag ska vara borta i mer än 150 dagar men det går inte. Dessutom ska jag ju shoppa massor där.

Nej det är tur att jag har 4 dagar kvar så att jag kan banta, banta och åter banta min packning.

Alla högar gick inte ens att fånga på bild. Det är dubbelt så mycket som det ser ut att vara på bilden. Aj, aj, aj.

Dagar av telefonköer

De senaste dagarna känns det som att jag inte gjort annat än suttit i telefonköer till olika bolags kundtjänster.
Tele2 är en kundtjänst vars kompetens jag ifrågasätter ordentligt. Jag har under våren säkert pratat med dem 10 gånger och aldrig blir det rätt trots att man är tydlig och upprepar innan man lägger på så att allt är grönt.

Idag hade jag tänkt ringa för att flytta fram frysandet av mitt mobilabonnemang från den 15 aug till den 20 aug (det tar några dagar att skaffa det amerikanska numret tänker jag) och vips när jag vaknar var mitt abonnemang avstängt. De hade fått för sig att frysa det den 9 aug utan att vi ens varit i närheten av att nämna det datumet.

Det värsta jag vet är när de man pratar med låtsas att de kan men inte gör det utan chansar så det blir fel. Hellre någon som erkänner sin brist och kollar upp saken för att vara på den säkra sidan. Huuu, vad jag inte tycker om kundtjänster.

Nåja, hur som helst. Efter dagar av telefonköer hävdar alla bolag nu att allt är i sin ordning så nu har jag gjort vad jag kunnat för att få det rätt.

Nu börjar det roliga men svåra - PACKNINGEN!

Amerikanskt bankkonto?

Nästa praktiska problem är det här med bankärenden. Min bank Swedbank gör flera procents påslag på dollarkursen vid köp med bankkort (35 kr avgift vid kontantuttag PLUS växelpåslag) och under en semesterresa går det an men tänk alla gånger man handlar med bankkortet under dessa 5 månader - det blir rätt mycket pengar i slutändan! Hyror, mat och shopping, allt ska finansieras. Och OM bankkortet kommer bort eller blir stulet så skickar de ut nya kortet till hemadressen i Sverige först vilket innebär ett par veckor utan möjlighet att betala för sig.

Jag får se hur jag gör. Jag har ett extra bankkort så det är nog inte där skon klämmer utan alla pengar som går åt i avgifter. Det ska vägas mot det extra jobbet för att införskaffa amerikanskt konto och bankkort som man bara ska använda i 5 månader.

Vad skulle ni ha gjort?


Ringa billigt till USA

Man kan kanske tro att det är superdyrt att ringa till USA men av någon lustig anledning så det inte fallet. Från en fast svensk telefon är priserna jättebra. Jag ringer fast och mobila telefoner för 0.93 öre i minuten! Perfekt nu när Fredrik har amerikanskt nummer och jag sitter hemma med fast telefoni. Äntligen har han skrivit kontrakt för ett boende och behöver inte hoppa runt från hotell till hotell. Pjuu, att jag slipper fixa boende själv.

Ett par andra svenskar som kommer from Linköping Universitet och också ska plugga på OU hade tyvärr fixat boende på The Commons som brann ner i förrgår. Jag undrar hur det löser sig för dem stackarna. Vilken mardröm.


En vecka kvar

Det är nu en vecka kvar till avresa och det är dags att börja fixa här hemma. Det ska tvättas, städas och rensas ut.
Jag vill komma hem till en strålande fin och utrensad lägenhet sen (så jag får plats med ALLT jag kommer att köpa, haha!).

Jag måste äta ur frysen som just nu är proppfull. Så det blir väl äta, äta, äta 24 timmar om dygnet då eller så får jag bjuda hit ett helt fotbollslag!

Mina vänner, håll tillgodo! Jag vet att det är extremt snålt med bilder men så snart jag passerar den svenska gränsen kommer jag ha kameran i högsta hugg konstant :)

Lågarna var lösa

Runt omkring OU's main campus ligger fullt av fina studentboendecomplex så som det som jag ska bo på.
När jag fick beskedet från skolan att det är nästintill omöjligt att få Traditions tänkte jag fixa boende själv och lotten föll ett tag på The Commons on the Oak tree som är ett jättefint ställe. Jag hade fyllt i kontraktet och allt men skickade det aldrig..

Det var det bästa jag kunde ha gjort. Jag har en vän på Facebook som redan bor i OU som såg röken från sitt fönster och det konstaterades sen att The Commons lägenheter stod i lågor. Inte så lite heller. Efter tre timmars kämpande kunde brandmännen få stopp på det men massor av lägenheter är helt utblåsta. Vi lär få höra en hel del om det när vi kommer till Norman.

Synd om dem som bodde där och just nu känns det så bra att jag aldrig skickade in det där kontraktet.


Hejdå jobbet!



Idag var det nedräkning per timme på jobbet kan jag lova. Vid kl. 16 sa jag hejdå till alla mina kollegor och önskades lycka till. Nu börjar det likna något. Jobbet är avklarat och nu väntar en period med packning, förberedelser och träffa alla de man vill träffa innan avfärd.

Now we're talking!


Leta boende



Jag avundas inte Fredrik som just nu är på boendejakt i Santa Barbara. Förmedlarföretagen här i SVerige som hjälper till med ansökan och hela processen säger "det är bara att åka dit och leta boende på plats". Riktigt så enkelt är det minsann inte. Jag håller tummarna för att de ska hitta något snart så de kommer på plats ordentligt.

Så skönt att ha allting klart och bara stå i startblocken och vänta på startskottet.


Långt avstånd



2 dagars arbete kvar och 10 dagar till avresa. Jag är så redo man kan bli. Jag önskar att det var nu på söndag som jag skulle åka. Avståndet till Fredrik med tidsskillnad och allt känns inte roligt men bara jag kommer iväg jag också så löser det sig. Inte för att vi kommer att vara nära men tidsskillnaden blir 2 timmar istället för dagens 9 timmar. Vi kommer att ha mobilabonnemang som innebär fria samtal i hela USA (Fredrik har det redan) och vi kommer att ha sjukt roligt båda två. Mycket bättre!



JAAAA!



De sa bara att det var nästintill omöjligt att få boende på Traditions och om det MOT FÖRMODAN fanns någon plats över till entermins-studenter så var det först till kvarn. Min stress och panik över snabb ansökan lönade sig! Den där natten jag bara sov några timmar för att jag fixade med det hela...

Jag fick det bra boendet! Det underbara boendet!

Lägenheten är underbart fin med AC, kabeltv, trådlöst internet och superfina egna sovrum med stor säng, garderob och skrivbord. Två badrum och så fint kök och vardagsrum. Tvättmaskin och tumlare. Området är underbart. Pool med fullt av solstolar, jacuzzi, grillplatser, beach-volleybollplan, basketplan, biljard och chill-out avdelning samt datasal. Spana in bilder här: http://www.flickr.com/photos/ludophoto/2506992786/in/photostream/

3 roommates får jag som på namnen att döma låter asiatiska. Det ska bli spännande att träffa dem om 11 dagar! Ännu en fördel är dessutom att det bor gott om amerikaner på det här boendet. Det ligger vid campus och har shuttlebussar som går runt överallt.

Jag svävar på moln just nu! Vilken underbar höst jag kommer att ha!


Helt utan tålamod



Det finns en facebook-grupp där alla vi utbytesstudenter som åker iväg till OU om bara någon vecka har samlats.
Härligt att se så mycket olika människor och nationaliteter! Dessutom underbart med människor som är lika exalterade och förväntansfulla som man själv är.

Över 50 % tycks ha fått besked om sitt boende och inte lilla jag. Jag som är den absolut ivrigaste av de alla!
Det måste verkligen komma ikväll - jag kollar vareviga minut! Roommates däremot tycks man inte få reda på i förväg. Så det blir en tjusig surprise oavsett!

Snälla Housing Department - skicka ett mail!


Nedräkning, tid och väder



Till vänster i bloggen kan ni hela tiden se tiden och det nuvarande vädret i Oklahoma så då vet ni vad jag befinner mig i. Temperaturen har legat på över 40 C i över månaden och lär så fortsätta. Man får hålla varje tumme för att boendet har AC annars kan det minst sagt blir lite småvarmt.

Fram tills avresa kan ni dessutom följa en countdown till avfärd.


I väntan på boendebesked



I torsdags fick vi veta att besked om boende skulle börja skickas ut i fredags och det skulle ta ett par dagar att få ut det till alla. Det innebär att ett mail med spännande besked kan dyka upp när som helst.

Keep your fingers crossed for me!


RSS 2.0