Underbara dagar

Det är underbara dagar i Oklahoma. Solen skiner utan ett moln på himlen hela dagarna och temperaturen ligger på 28-32 grader. Jag är så glad att jag slipper ha vinter så där många mörka månader som man tvingas ha hemma i Sverige.

Varje dag går jag till och från skolan, en promenad på ca 20 minuter och när jag kommit så här långt så vet jag att jag är hemma igen, Traditions Square West på Chautauqua Avenue.




Två gånger = en tradition

En gång, ingen gång men två gånger är en tradition så nu är traditionen spikad. Movie night och kinamat varje onsdag (fast idag fick det blir torsdag eftersom vi var upptagna igår), så sjukt god maten är!

Idag tittade vi på Crash från 2004. Jag har sett den förut men mindes bara att den var bra. Den var riktigt bra men ändå riktigt deprimerande så nu ska jag kika på lite Idol innan jag ska sova. Härligt med lite svensk webb-tv emellanåt :)


The Dinner Reception

I vanliga fall när vi får gratis mat på olika events här (vilket är ofta) så bjuds det på pizzaslices eller grillade hamburgare men när man ska till Law School så står minsann den tjusigaste av bufféer uppdukad och fri dryck i baren. Dessutom träffade jag min jättetrevliga mentor och båda mina professorer var där. Jag har aldrig minglat med mina professorer hemma i Sverige och de har inte heller bjudit in oss för att kolla på livemusik på ett bryggeri tillsammans med dem heller så som vår International Law professor från Ryssland gör.

Eftersom de flesta gärna ville gå vidare ut ikväll så är vi bara hemma och byter om sen far vi iväg mot Campus Corner för vidare mingel. Jag har inga lektioner imorgon så det är ju kanon!




Law School

Snart dags att bege sig till min juridiklektion i International Law där läraren står i 50 minuter och inte säger något vettigt men i detta land så måste man sitta av tiden på lektionerna trots att det ger mer att plugga på egen hand. Otroligt ovant. Vid kl. 17 är det sedan dags för dinner reception (middagsbjudning/mottagning på svenska, antar jag) som Law School ska hålla för oss utbytesstudenter. Trevligt, trevligt. Vi har också tilldelats varsin mentor som ska finnas till hands under terminen om vi behöver hjälp med något inom juridiken.


Stora resplaner


Igår var stora reseplanerardagen. Först kom Scarlett över efter skolan och vi började kika på vad vi ska hitta på över Thanksgiving. Efter noggrannt övervägande landade vi på Chicago. Totalt blir det fem dagar i Chicago, Illinois och det ska bli kul att fira högtiden där. Jag hoppas att juldekorationerna redan är uppe också så det blir extra mysigt.

På kvällen var det dags att planera nästa etapp, resan efter terminens slut. Att vi skulle till Hawaii var spikat men hur och när var en fråga och vad vi skulle kombinera ihop det med. Efter 5 timmars (!) telefonsamtal bokades flygbiljetter till Honolulu, Hawaii och därifrån 3 veckor senare till NYC där vi ska spendera en vecka innan vår hemresa. Idag bokade jag en kryssning för första veckan på Hawaii så nu svävar jag på rosa moln.
Kryssning mellan Hawaii-öarna och sen jul och nyår på Hawaii följt av en vecka av mellandagsrea i världens metropol nummer ett.

För att ha råd måste min budget stramas åt lite men det var i början allt behövdes köpas så det är nog lugnt nu. Som tur var är Oklahoma så otroligt billigt (så mycket billigare än Kalifornien).

Jag är laddad!


Santa Barbara

Det har varit så fullt upp. Jag var sjuk samtidigt som jag var tvungen att tentaplugga varje vaken minut och sen for jag direkt till flygplatsen. Santa Barbara var UNDERBART. Jag har ju varit där förut men den staden kan man inte annat än älska. Stranden, piren, gågatan, palmerna, vädret, shoppingen, restaurangerna och barerna och så Fredrik.

Det blev äta hemma, gå ut om kvällarna, träffa hans roommates och vänner (svenskar ALLIHOPA), shopping, äta yoghurtglass, vandra på piren och lugn filmkväll. Tyvärr var min förkylning fortfarande inte särskilt bra men med de starka piller de har här så höll den sig i schack hyffsat.

Jag fick shoppat allt jag behövde ha dvs. jackor, halsdukar och vantar. Så småningom kommer kylan och jag tog enbart med sommarkläder från Sverige så jackpot!


Fredrik och deras hus


Ute på piren


Dags för grillmiddag


De fem musketörerna. Första och enda bilden på de fem roommatesen i huset.


Mexicansk mat sista kvällen innan hemresa

Jag var inte redo att åka hem till Oklahoma på söndagsmorgonen men hade inget val. Resan var kanonbra och det var väldigt konstigt att bara vara omgiven av svenskar och att prata svenska. En gång mitt i natten när någon väckte mig satte jag mig upp och började prata engelska. Det sitter djupt nu, haha!

Halfway

Sitter och väntar på flyget till LA här på Denver International airport. Allt har hittills gått ruskigt smidigt och mina öron gjorde inte ont när vi flög trots att förkylningen fortfarande inte är bättre (whats up med det?). Mitt lock för höger öra är dock inte att leka med! Halvdöv, men det är det värt :) åkte till apoteket igår och fick någon medicin som skulle hjälpa om man är förkyld vid flygning och jag antar att det hjälper. Väl framme i LA så blir det buss 2,5 timme norrut innan jag äntligen är framme!

Pluggverkstad

Efter två timmars sömn efter lunch satte pluggverkstaden igång för fullt här i mitt lilla sovrum. Jag hade verkligen behövt gårdagens värdefulla timmar men det är inte mycket att göra åt saken. Jag får vara glad att jag kunnat plugga en väldig massa timmar idag i alla fall.

Imorgon är det tenta på förmiddagen och sen blir det plugg, plugg, plugg och så packning! Direkt efter tentan blir det belöning genom att få åka till Santa Barbara. Ganska generös belöning kan jag tycka. Jag längtar till onsdag kväll, minst sagt!

Tillbaka in i pluggdimman och förhoppningsvis kan jag sova bättre inatt trots att hvuudet känns likadant. Hoppas ni har skönt där hemma i Sverige. Jag får allt små slängar av saknad av Sverige ibland men ingen hemlängtan, jag har så fullt upp att jag inte hinner med.

Sjukling

Jag somnade till slut kl. 06.30 och väckarklockan ringde kl. 9. Tyvärr mår jag inte bättre idag och sömnbristen gör förstås inte att det blir lättare att försöka plugga till tentan imorgon heller. Jag måste skippa min eftermiddagslektion så får jag 1½ timme extra som jag kan lägga på lite sömn. Imorgon MÅSTE jag vara piggare annars känner jag mig rätt körd... Och det som har gått så bra i de här kurserna hittills, skulle inte kännas sjyst att sumpa tentorna.

Det går inte så bra

Klockan är nu 04.50 och jag kan fortfarande inte sova. Febern har gett med sig sen länge men allt annat är kvar. JAg har legat tills sängs i 7 timmar och ändå bara lyckats småslumra. En timme har jag lyckats plugga. Vi får se hur det här kommer att gå..

Sjuk for real

Sist jag blev så förkyld så var det så konstigt eftersom jag bara var sjuk en dag. Det var nästan som att förkylning inte riktigt bröt ut och kanske var det just det som hände för nu är jag sjuk.

Riktigt ovanligt för mig är att jag ligger och fryser fast alla säger att det är varmt vilket innebär att jag hör och häpna har feber. När hände det senast? Det minns jag inte ens. Huvudet är tungt, halsen värker nå otroligt och jag är så trött...

Det är absolut sämsta timing någonsin eftersom jag måste plugga exakt varje vaken minut fram tills sista tentan på onsdag och därefter är det stress för att flyga till Fredrik. Som jag har längtat men förhoppningsvis mår jag lite bättre till på onsdag men hur ska jag hinna plugga nu? Jag får rycka upp mig och försöka helt enkelt.

Wish me luck!

OU Sooners!

Vi åkte och tittade på dagens match mot Florida State University. Oklahoma University är rankade etta i hela landet när det gäller collegefotboll så försök inte att slå oss - Boomer Sooner!
Efter en tuff match så vann vi så klart. Matchen var betydligt roligare än sist, dels för att det var mer jämnt och dels för att jag fick mer regler förklarade för mig vilket gjorde att jag förstod spelet hyffsat.

Därefter gick vi till Campus Corner men jag och Scarlett bestämde oss för att lämna tidigt och gå hem själva. Promenaden därifrån och hem är normalt ca 35 minuter. Två minuter efter att vi lämnat klubben så inser vi att det stora åskvädret som de varnat för på TV var väldigt, väldigt nära. Vi såg blixtarna överallt och vi hörde hur åskan kom allt närmre. Vi tog av oss skorna och sprang för glatta livet hela vägen hemma eftersom vi visste att vi när som helst skulle vara mitt i storm och ösregn. Vi klarade oss precis. Bra träning!

Fem minuter efter att jag kom in så vräker regn ner som aldrig förut. Vi hade blivit dyngsura inom en minut om vi varit utomhus. Varje minut lyser minst fem blixtar upp rummet och åskan dundrar för fullt. De var lite oroliga för att det kunde komma en tornado men det är ingen fara för det nu och just Norman har tydligen aldrig någonsin haft någon tornado. Skönt att jag är inomhus..




Pool

Äntligen tid för en eftermiddag vid poolen. Amerikanarna är knäppa. Det bor minst 200 studenter i vårt område och ändå är man helt ensam vid poolen när det är lördags eftermiddag, solen skiner och temperaturen visar perfekta 30 grader. Min OU cousin till exempel har bott här i två år och ALDRIG varit vid poolen. Kanske är det bara vi européer som njuter av att bo som om vi bodde på en hotellresort? Perfekt hur som helst för då får vi en hel pool för oss själv!

Nu är det dags att duscha, byta om till sina OU-fanskläder och åka till en amerikan för att titta på första halvan av kvällens match och sen blir andra halvan borta vid Campus Corner.




Fraternity/sorority BBQ

I torsdags var vi internationella studenter inbjudna till fraternity-huset Delta Upsilon Fraternity på middag. Det var spännande eftersom man bara sett dessa eftertraktade "klubbar" på amerikanska collegefilmer.

De visade oss runt i det enorma tjusiga huset och faktum är att jag tror det var enda anledningen till att bjuda in oss. Att visa upp sig, skryta och försöka få upp ryktet som den bästa fraternityn på University of OKlahoma. Jag har hittills inte fått den bästa bilden av de amerikanska studenterna tyvärr. De flesta är självupptagna.

Efter gratis mat och rundvandring så lämnade de mesta av oss och begav oss, enligt torsdagstraditionen, till Brothers Bar vid Campus Corner. Det är fortfarande kul att uppleva och se allt som man bara sett på TV. TV förskönar ganska duktigt som alltid.







Regn och kallt

I tisdags hade vi 42 grader och i onsdags hade vi 33 grader så det var en chock när man vaknade upp i går och insåg att det var 15 grader och regn. Både kylchock och regnchock på samma gång. Idag är vädret detsamma men imorgon ska vi få 33 grader och sol igen. Det är sant som de säger om vädret här i Oklahoma. Det kan skifta stort.

Jag tog inte med någon jacka från Sverige så inatt när vi gick hem så var det kallt. Det finns dåligt med jackor här i Norman så jag hoppas på shoppinglycka i Santa Barbara där alla favoritbutiker finns.

Ikväll blir det PanAm Fiesta!

The Biblebelt

Regionen som Oklahoma ligger i kallas för The Biblebelt för att folk är så religiösa och det är verkligen något vi har stött på här. Vi har hittills inte mött en amerikanska som inte verkar djupt kristen och dyrkar bibeln, går i kyrkan och är religiöst aktiv. Det känns ovant och direkt känner man att man kanske ska leta vidare efter andra att umgås med eftersom det är så långt ifrån ens egna värderingar men sen inser man att ALLA här är kristna så det är bara att gilla läget. Alla mina amerikanska facebook-vänner dyrkar Gud och citerar bibeln i sina facebook-statusar. Helt klart annorlunda.

På juridiklektionen där vi alla är internationella juridikstudenter hamnade vi också i en intressant diskussion när rättigheten religionsfrihet kom upp. Européerna mot övriga länder där religionen är betydligt starkare såg på de olika situationerna helt olika med den enda anledningen att vi inte anser att religion är det viktigaste och i Sveriges fall i princip inte viktigt alls (även om vår religionsfrihet är viktig).

Spännande med kulturkrockar. Jag säger som Roland i "Torsk på Tallinn":


- Som hemma fast annorlunda.


OU Cousin och movie night

Efter skolan var det dags för att bege sig till campus för att hitta en OU Cousin. En amerikansk student paras ihop med en internationell. Det var fler amerikanare än internationella studenter så de ryckte och drog i en. Till slut hittade jag Brittany som är en business student på hennes fjärde år här. Det var vad jag letade efter. Det var massor med freshmens (förstaårsstudenter) där och de är SÅ små. Inget för mig. Hon verkar riktigt gullig så vi får se hur mycket vi kommer att ses.

Därefter kände varken jag eller Scarlett för att laga mat och jag "råkade" ha sett ett reklamblad om kinamat med delivery och när man saknar bil eller annat transportmedel så är delivery det bästa som finns. Enorma portioner så det räcker till 3 måltider för mig.. återigen för inga pengar alls. Jag skulle kunna stanna i detta land på grund av priserna! Dessutom var det världens godaste mat så det får nog bli en onsdagstradition. I vårt clubhouse kan vi låna filmer gratis så till middagen blev det "A king's speech".


1 credit accomplished

Idag hade jag min sista lektion i kursen Introduction to the American Legal System och har därav inkasserat en credit (deras poängsystem). Vad betyget landar på har jag ingen aning om eftersom det baseras på hur de andra i klassen presterat i förhållande till mig.


Veckans nöjesschema

Imorgon: OU Cousins Kick-off and Matching-meeting (en amerikansk student matchas med en internationell)
Torsdag: Barbecuefest hos Delta Upsilon Fraternity som också vill hälsa oss internationella studenter välkomna.
Fredag: Panam Fiesta på LaLuna. Tema: Sydamerika som alltid när Panam arrangerar
Lördag: Oklahoma State Fair i Oklahoma med "hostfamiljen".

När man sitter här på måndag och tisdagskvällarna och suckar över hur trist det är att bara sitta hemma hela kvällarna så får man inte glömma att mer än 50 % av veckan är sprängfull av aktiviteter i övrigt. Det finns en anledning till att jag konstant är trött här. Det är fullt upp och många sena kvällar.

Nästa vecka är det dessutom dags för midterms (mitterminstentor) i två kurser så söndagen får nog allt ägnas till någon liten stunds studier i alla fall. Om jag hinner...

Poolparty

Idag har det handlats mat på Walmart och därefter begav vi oss till poolparty. Grillning, musik och pool, en oslagbar kombo. Därefter gick några av oss till vår jacuzzi och hade det gött. Nu blir det dusch, nya kläder och dags att ge sig iväg till utomhusfestival och utomhusfest vid Campus Corner.


The Blackbird

Igår begav vi oss mot Campus Corner för att äta ute. Det är svårt att hålla sig borta från restaurangerna på helgerna när man vet att en fin restaurang har lika billig mat som en McDonalds-meny hemma. Vi skulle möta upp lite folk för att fira österrikiska Andreas födelsedag på The Blackbird så vi tänkte testa maten där innan. Jag blev chockad över vilken fin och mysig restaurang det var - dit får det bli många återbesök. Vi gjorde en miss vid beställningen och insåg inte att vi beställde en amerikansk traditionell pajrätt men tur var det för då fick vi testa lite traditionell amerikansk mat. Gott men inget speciellt. En slags köttfärspaj med vittryffelpotatismos och till det ett jalapeñobröd (9 dollar = 60 kr). Traditionell rätt med lite ny touch på känns det som. En supermysig kväll som vi hade bestämt att avsluta tidigt för att för en gångs skull få lite sömn.

På schemat idag står: host family event med mat, spel och umgänge tillsammans med alla andra studenter och deras "familjer". Därefter arrangerad fest borta vid Campus corner.


Shopping!

Idag åkte vi iväg tidigt för att skaffa amerikanskt oklahomskt (ordet finns inte på svenska men jag uppfann det nu, okej?) id-kort så man slipper ha med sig passet när man ska intyga att man är 21 år för alkoholinköp. Efter 2 timmars väntan i väntrummet blev det äntligen klart och jag kunde hämta ut det. Riktigt bra bild på mig också ovanligt nog.

Därefter åkte vi till Sooner Mall för att spendera eftermiddagen och idag shoppades det! 3 underbara klänningar som funkar som sommarklänningar nu men är perfekta till leggings sen. En klocka från DKNY, ett halsband från Forever21, underkläder från Victoria Secret och så tre par skor.

Jag köpte mina Converse-skor för 21 dollar = 135 kr. Helt galet när samma skor hemma kostar 700 kr. I love it here! Så nöjd med mina inköp så det är inte klokt. Nu blir det iväg för lite middag ute och sen födelsedagskalas.




Förkylning på G

Jahaja, så kom den där förkylningen som ofta kommer vid miljöombyte. Iskall air-conditioning möter 40 graders värme, hundratals nya människor som man skakar hand med och så för lite sömn på det. Jag har fortfarande lite hopp om att vakna upp bättre imorgon men troligtvis brakar det ut ordentligt när jag vaknar.

Jag har kurerat mig med en kopp varm te och snart är det läggdags som gäller för mig. Jag tror på att sömn är bästa medicinen. Tänk så vuxen man gått och blivit! :)

Grillning och picknick

Om en timme är det dags att bli upplockade för att åka till parken där grillning och picknick väntar i det underbara vädret. Numera har vi sol, sol, sol och 27 grader istället för 40. Helt fantastiskt härligt att kunna vara utomhus och faktiskt njuta av solen vilket inte varit möjligt innan! :) Nu kan vi äntligen gå till poolen på dagarna istället för att behöva vänta till solnedgången.

Santa Barbara

Igår bokade jag flygbiljetter för att åka och hälsa på Fredrik i Santa Barbara. Roligt nog så är det dessutom snart.
Den 21 september åker jag dit och så hem den 25 september så vi har hela 4 dagar tillsammans. Great!


Storm och regn




Jag skulle bara hem och ladda mobilen och sen vända tillbaka till festligheterna runt stadion och campus corner men så kom det som alla boende här hoppats på: regn. Det har inte regnat på veckor, kanske månader. Nu vräker regnet ner och det sägs att en mindre storm ska dra in över stan. Jag blir hemma ikväll. Jag tror det blir choklad och lite svensk webb-tv i sängen. Inte helt fel det heller.


Boomer Sooner

Fotbollspremiär: Oklahoma Sooners - Tulsa Golden Hurricane. Resultat 47 - 14. Utklassning. Oklahoma är förtippade ettor inför säsongen - härligt! Extra glädje i stan om det fortsätter så här bra! Här kommer en del bilder och videos från min upplevelse men stämningen ska upplevas live.





Game day

Idag är det då äntligen dags för fotbollspremiären här i Norman, Oklahoma. Festligheterna har redan börjat inne på campus sen några timmar tillbaka men vi planerar att gå dit först om ett par timmar. Gratis mat, fest och glädje. Den 38-gradiga värmen gör förstås det lite jobbigare men vi går på extra energi idag. Kl. 19 börjar själva matchen och jag lovar att ta massor av bilder.

I'm ready

Köpte en ny Oklahoma t-shirt idag eftersom den vi fick gratis är så galet varm och det kommer vara 37 grader imorgon när festligheterna och matchen är. Jag var även lite sugen på cowboyhatten måste jag erkänna. Den kändes väldigt Oklahoma och cowboy, cool var den och perfekt souvenir att ta me hem. We'll see..

Nu är jag helt redo.


"Out of your league. OU."

Rusningstrafik

Det är mycket studenter på min skola och i princip alla har rast samtidigt och måste förflytta sig mellan byggnaderna (vårt campus är väldigt stort och utspritt på massor av byggnader). Det gör att det blir lika mycket folk på gatorna som det är på Stockholms centralstation en fredag eftermiddag.



Nu blir det en trip till liqour store och sen ska vi laga middag ihop innan vi beger oss mot nästa fest för att välkomna oss internationella studenter. Det är så mycket olika organisationer här och alla vill hälsa oss välkomna med stora fester. Det tackar vi för. Förresten har de redan börjat sätta upp tält längs med hela campus inför morgondagens festligheter.. Jag säger som alla amerikanare: AWESOME!

Weekendresor

Nu när kursen är borttagen är jag helt ledig på torsdagar och på fredagar har jag bara en 50 minuter lång lektion som inte kräver närvaro. Det betyder en väldigt bra sak: Jag kan åka iväg på långweekends!

Första destinationen känns ganska självklar. Santa Barbara, Kalifornien. Där befinner sig pojkvännen för en termin och pluggar precis som jag. Oslagbar kombination. Bästa pojkvännen, soliga Kalifornien och härliga Santa Barbara.

Den andra destinationen däremot är lite mer öppen än så länge. Det lutar just nu åt att vi, jag och Scarlett, åker till Chicago. NYC, Kalifornien och Las Vegas kommer vi båda att besöka efter vår termin och då föll lotten på Chicago men om någon har några andra förslag på bra städer att besöka på en onsdag kväll - söndag så tas det gärna emot.

Dessutom blir det en trip ner till Dallas som är 4 timmars bilresa härifrån. 8 oktober är det dags för den största fotbollsmatchen för säsongen här nere. Det hundra år gamla derbyt mellan Oklahoma Sooners och Texas Longhorn. Hela Oklahoma vallfärdar ner dit och vi har till och med ledigt från skolan den 7 oktober så att vi ska kunna åka ner.

Är det någon annan stad som jag inte bör missa?


Chicago.

En lättnad

Idag hoppade jag av en av mina kurser och det är det bästa jag kunde göra. Som jag skrev igår kändes det som att mina studieveckor skulle bestå av betydligt mer än heltid och det kändes inte alls kul. Jag har så mycket annat att göra här än att bara sitta inne och plugga!

Min koordinator förklarade för mig att juridikkurserna här är som dubbla kurser. En juridikkurs på 3 credits motsvarar en arbetsbörda av 6 vanliga credits så då förstår jag plötsligt varför det kändes tungt. Jag läser alltså motsvarande 17 credits och 12 credits är den normala heltiden. Dessutom berättade hon att Business Writing kursen som jag nu hoppat av är extremt krävande och min professor har uttryckligen bett dem avråda oss internationella studenter för vi klarar den inte. Amerikanarna klarar den knappt... Tur att man fick veta sånt innan!

Nu läser jag 10 credits. 4 credits juridikkurser och 6 credits med undergraduate kurser (dvs. kurser på lägre nivå). Det blir lagom.

RSS 2.0