Aktivitetsschema

 

 

I torsdags fick jag mer information och schemat för min första vecka borta i Oklahoma. Det blir fullt upp med roliga aktiviteter. Min favorit för att det är så typical American måste ändå bli:

 

"Football is a HUGE part of being a student at OU, so come learn all the rules, cheers, and foods of American football. We will end the session with a tour of the football stadium. Don’t miss out!"


Foods of American football? De är för roliga dem där. Särskild fotbollsmat? Kaloribomber måntro?

 

Nu ska jag ta en liten nap. Det har inte blivit så mycket sömn nu med tanke på allt som behövts ordnats samtidigt som vi velat ha lite tid tillsammans.

 

 


Off to California

 

 

Jag är precis hemkommen från Arlanda. F's plan har nu lyft mot staterna och vem vet när vi ses nästa gång.

 

Efter jättehetsiga dagar med packning och förberedelser så kom jag ensam hem till en tom och tyst lägenhet. Jag saknar honom redan...

 

Jag biter ihop och hoppas de här två veckorna tills min avfärd kommer att gå riktigt fort för när jag väl påbörjat mitt äventyr jag också så vet jag att det blir lättare och att tiden kommer rasa förbi tills vi ses igen!

 

Hoppas du får en trevlig resa, min finaste F!

 

13 dagar kvar till avfärd



Jobb, jobb, jobb

 

 

Så var man på väg in mot jobbet efter en helt underbar semestervecka. Jag vill inte jobba men jag bara måste.

 

Samtidigt är Fredrik hemma sina allra sista vecka och håller på med förberedelserna för fullt.

 

Vi har få dagar kvar tillsammans nu och jag hade önskat att jag slapp spendera mer än hälften av de ovärderliga timmarna på jobbet. Snart är vi på varsitt håll på varsitt äventyr i flera månader!

 

 


4 veckor kvar

 

 

Nu är det bara 4 veckor eller 28 ynka dagar kvar till avresa. Fredrik åker om 14 ynka dagar så man kan säga att vår höst börjar redan då.

 

Visumet är anlänt, kurserna är klara, flygbiljetterna och första hotellnatten bokad sedan länge, ansökt om boende och betalt första månadens hyra (trots att jag ännu inte vet om jag får mitt förstahandsval eller det sämre andrahandsvalet).

 

Just nu beställer jag reseadaptrar och fixar det sista med pysslet kring alla räkningar som ska betalas medan vi är borta t.ex. hyran. El kommer att stängas av och likaså bredbandet. Det är en del småfix hit och dit hela tiden men det jobbigaste ligger bakom en nu.

 

Jag måste vara superdupernoga med att stänga av internetfunktionen på mobilen när jag åker iväg så jag inte får en chockräkning sen. Läste någon skräckhistoria om en som 190 000 kr i räkning när han varit på semester i USA. Ett big No No för mig.

 

 


Visumet är här!

 

 

Visumet kom igår - bara två arbetsdagar efter att jag var på ambassaden. Den enda saken som gått smidigt kring visumet!

 

Problemet med när jag måste lämna landet kvarstår. Så här står det på hemsidorna om hur länge jag får stanna "J-1 visa holders may stay in the U.S. up to 30 days past the end of their program".

 

Då är frågan från vilken dag man börjar räkna. I mitt viktiga dokument från skolan står det att skolan slutar 16 december och jag har då börjat räkna de 30 dagarna från den 17 december vilket får till följd att jag måste lämna landet senast 15 januari. Om man däremot ska börja räkna på 16 december så måste jag lämna senast 14 januari och eftersom min hemresa är den 15 januari så är det väldigt viktigt för mig att veta.

 

Amerikanska ambassaden i Stockholm vet inte hur man räknar och när jag frågar myndigheten som är ansvarig för tull- och gränser i USA så länkar de bara till informationen om 30 dagar.

 

Tusan att det ska vara så svårt att få veta exakt vilken dag man måste vara ute ur deras land om de nu samtidigt skriver att det är superviktigt att lämna i tid.

 

Om skolan fortfarande pågår den 16 december så borde man räkna de 30 dagarna från dagen efter tycker jag men jag vill inte gissa. Någon måste väl sitta inne med svaret, tänker jag?

 

Titta så tjusigt det blev!







Visumintervju

 

 

Klockan ringde 05.30 och jag gick mot tåget 06.00. Tanken var att jag skulle vara på ambassaden kl. 06.45 men eftersom jag prioriterade att köpa lite frukost och ta en senare buss så kom jag dit 07.00 och jag och en annan tjej slog följe. Väl vid ambassaden som ser ut som ett fängelse med sina stängsel och taggtrådar var bara en ensam tjej före oss. Först i kön innan nästa personer kom hann vi prata länge.

 

7.45 släpptes jag igenom säkerhetskontrollen och trodde att diskarna för intervju borde öppna 8.00. Men nej, de bjuder in till intervju kl. 8 - släpper in oss 7.40 men börjar med intervjuerna kl.9. Kl. 9.05 ropades mitt namn upp. Det här var allt kvinnan i luckan sa:

 

- Morning

- What school do you attend in Sweden?

- Will the tuition fee be waived?

- Everything in your papers look perfect. Your passport will arrive within one week.


That was it. 2 timmar väntan blev det - ändå bättre än de mer normala tre, helt klart. Så tips till de som ska skaffa visum: var på ambassaden kl. 7.



Kurserna klara!

 

 

Äntligen är det ordnat med kurserna jag är antagen till efter många tusen extrahandsval eftersom de allra flesta av de kurser jag sökt var fulla. Väl på plats kan man ofta lyckas fixa in sig på dessa kurser ändå genom att prata med professorn i kursen eller om någon hoppar av, så eventuellt byter jag någon kurs senare men det känns inte viktigt för de här kurserna känner jag mig ganska nöjd med:

  • Business writing - introduces the strategies, processes, and resources necessary for writers in business and professional contexts. Students practice informative and analytical business genres while gaining expertise in research, writing, and revision.
  • International business transactions - Legal issues in international trade, licensing, and investment; limitations affecting movement of goods and flow of capital; organization, financing, and protection of international business; contract negotiation and dispute resolution and foreign investment.
  • Conflict of law - The law relating to transactions with elements in more than one state or nation, jurisdiction of courts and enforcement of foreign judgments, choice of law problems, constitutional issues, and the theoretical basis of choice of law, including an introduction to the problems of renvoi and characterization.
  • Introduction to the American legal system
  • Introduction to Sociology - The fundamental concepts of sociology; foundations of group life; social change, processes, and problems.

Härligt att även den biten är klar nu!

 

 


Oklahoma-snack

 

 

Idag kom det rättstavade formuläret från University of Oklahoma och jag kunde betala den obligatoriska SEVIS fee som ska betalas av alla som ska studera i USA:
180 USD fattigare men gladare i sinnet över att komma längre förbi byråkratin. Nu väntar intervjun på fredag morgon.

 

Just nu pratar jag med A-M som jag ska flyga dit med och vi båda inser hur mycket tid och planering det här kräver av en. Man kunde kanske tro att skolan hjälper till med mycket när det är utbytesstudier men så är definitivt inte fallet. Fast även om det är stressande och tar mycket tid så är det en del i det roliga. Det är bra att det krävs lite av en!

 

Resfebern är här för att stanna. Jag måste ge mig ut på jakt efter en stor resväska i en något såndär rimlig prisklass. Förslag?

 

 


RSS 2.0